Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová vyzvala svetových lídrov na solidaritu v boji s pandémiou

Hovorila aj o životnom prostredí a situácii v Afganistane.

Prezidentka Čaputová vyzvala svetových lídrov na solidaritu v boji s pandémiou
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

V rámci 76. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v utorok (21. 9.) virtuálne vystúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Piliermi jej prejavu boli výzva na solidaritu v boji proti pandémii, či apel na svetových lídrov, aby proti neudržateľnému ničeniu životného prostredia začali rýchlejšie konať. Spomenula aj naliehavú potrebu pomôcť afganskému národu.

V úvode svojho vystúpenia sa prezidentka sústredila na riešenie pandémie. Vyzdvihla úspech vedcov pri vývoji vakcín, no na ten už podľa nej nenadviazli politici. Pripomenula, že drvivá väčšina z piatich miliárd vakcín zostala v bohatých krajinách.

Vakcinačný egoizmus i klimatická zmena

„Vakcinačný egoizmus len odďaľuje koniec pandémie a poskytuje vírusu čas na vznik nových smrteľnejších mutácií. Solidarita by mala byť záväzným princípom, nie voliteľnou možnosťou. Vakcíny musia byť dostupné
pre všetkých, a preto Slovensko bude pokračovať v podpore projektu COVAX,“
povedala.

Hlava štátu pri geopolitike zostala, no premostila na zelené témy. Podľa prezidentky si už nemôžeme dovoliť ďalšiu generáciu politikov, ktorá o záchrane planéty len hovorí, ale nekoná.

„Slovensko do roku 2030 zníži svoje emisie o 55 % a do roku 2050 sa spolu s ostatnými krajinami Európskej únie stane klimaticky neutrálnym. Do roku 2023 prestaneme tiež používať uhlie na výrobu elektriny a tepla,“ uviedla.

Kritika Bezpečnostnej rady OSN

Prezidentka dodala, že Slovensko vynaloží prostriedky aj na transformáciu nášho hospodárstva, čo však nebude jednoduché, pretože sme najväčším výrobcom automobilov na svete v prepočte na obyvateľa.

Vyjadrila aj myšlienku, že zlyhanie odvrátiť klimatickú zmenu podnieti vo svete násilie. Kritiku venovala aj Bezpečnostnej rade OSN, ktorá podľa nej často nie je schopná konať a ako jeden z príkladov uviedla situáciu v Afganistane.

„V posledných dvoch desaťročiach mohli dievčatá a ženy v Afganistane vykonávať svoje legitímne práva. O tieto nemôžu byť pripravené. Spoločne s predsedníčkou vlády Islandu, predsedníčkou vlády Nového Zélandu a ďalšími politickými líderkami sme spustili výzvu na podporu afganských dievčat a žien. Vyzývam vás, aby sme spojili svoje sily a zabezpečili, aby sa toto naše úsilie premenilo aj na konkrétne kroky podpory,“ vyzvala slovenská prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet