Na hlavný obsah

Dlhodobá udržateľnosť verejných financií je najhoršia v Únii

Analytici aj Matovič hovoria o potrebe ozdravných krokoch.

Dlhodobá udržateľnosť verejných financií je najhoršia v Únii
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňuje, že dlhodobá udržateľnosť slovenských verejných financií je už najhoršia v celej Európskej únii. Ak nechceme dopustiť krach štátu, je potrebné urobiť kroky pre ozdravenie verejných financií – zhodujú sa analytici aj minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Európska komisia porovnáva krajiny Únie na základe toho, ako sú dlhodobo stabilné ich verejné financie. To znamená, či sú verejné výdavky financovateľné verejnými príjmami mnoho rokov dopredu. A práve z tohto porovnania Komisia zistila, že SR je na tom najhoršie. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

„To znamená, že máme nastavené verejné financie najhoršie zo všetkých krajín EÚ, čo sa týka dlhodobého horizontu,“ vysvetlil predseda Ján Tóth pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Dodal, že reč je o udržateľnosti verejných peňazí v horizonte 50 a viac rokov. Podľa neho prišlo na Slovensku k problémom už pred krízou. „V dobrých časoch sme mali verejné financie zle nastavené, príliš rozšafne a do toho prišla ešte kríza. Samozrejme, tieto dve veci sa kumulujú , a z toho vyplýva naše nelichotivé postavenie.

Analytik INESS Radovan Ďurana pripomenul, že zlým krokom ešte bývalej vlády bol prijatý ústavný zákon, ktorý zastropoval vek odchodu do dôchodku. „Zvrátiť sa to dá práve zrušením veku odchodu do dôchodku, a hlavne zodpovedným hospodárením,“ podčiarkol.

Predovšetkým je potrebné naviazať dôchodkový vek na strednú dĺžku života, uviedol analytik INEKO Peter Goliaš. „Súčasne treba, aby sa vlády správali zodpovednejšie. Najmä v dobrých časoch, aby odkladali rezervy do budúcnosti a toto má zabezpečiť zavedenie tzv. výdavkových limitov najlepšie do ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

Odborníci kritizujú politikov minulej, ale aj súčasnej vládnej garnitúry. Minister financií má plán nápravy. „Prijať zákon o rozpočtovej zodpovednosti, prijať výdavkové limity a podobné ochranné opatrenia, aby tu ten Armagedon po nás nezostal,“ poznamenal Matovič.

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír vidí riešenie aj v dohode naprieč politickým spektrom, ktorá ukotví budovanie udržateľného penzijného systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika