Na hlavný obsah

Novým policajným prezidentom bude dočasne Štefan Hamran

Poveril ho tým minister Mikulec.

Novým policajným prezidentom bude dočasne Štefan Hamran
Na snímke Štefan Hamran. Foto: TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) dočasne poveril na post prezidenta policajného zboru Štefana Hamrana. Oznámil to vo štvrtok (9. 9.) na tlačovej konferencii.

Súčasný policajný prezident Peter Kovařík vo funkcii skončí 15. septembra. Čelí obvineniu, ktoré voči nemu vzniesla bratislavská prokuratúra. Mikulec zopakoval, že Kovaříkovi dôveruje.

Hamran šéfuje Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru, ktorý je známy ako Lynx Commando. Na jeseň 2019 sa stal aj predsedom združenia elitných protiteroristických jednotiek ATLAS. Pri predchádzajúcej voľbe kandidoval na post policajného prezidenta.

 „Pre mňa je dôležité, aby bola jeho nástupom zachovaná kontinuita,“ uviedol Mikulec. Poukázal na pripravovanú reformu polície a tiež úlohy v súvislosti s materiálno-technickým zabezpečením Policajného zboru. Priblížil, že pri výbere sa rozhodoval z piatich mien.

Hamran zdôraznil, že chce pokračovať v očiste polície. Napätie v bezpečnostných zložkách štátu vníma. Neprispieva podľa neho k tomu, aby verejnosť dôverovala orgánom štátu. „Budem sa snažiť vniesť do toho pokoj. Ideme napravovať systém a pošramotenú povesť Policajného zboru,“ uviedol Hamran.

„Vždy sme tu mali policajtov, ktorí boli slušní a z presvedčenia robili svoje povolanie. Bohužiaľ, sa ukázalo, že tu boli aj policajti, ktorí sa tomuto povolaniu spreneverili. Je prirodzené, že tam došlo k stretu záujmov, tieto veci sa budú musieť veľmi prioritne vyriešiť,“ uzavrel nový policajný prezident.

Reakcie politikov

Strana SaS rešpektuje rozhodnutie ministra vnútra. „Štefan Hamran musí zastaviť vojnu v polícii. To je jediné, čo očakávam od nového dočasného policajného prezidenta. Jedine tak prinavrátime dôveru v políciu a orgány činné v trestnom konaní,“ komentoval na sociálnej sieti poslanec SaS Radovan Sloboda.

Nezaradená poslankyňa a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) tvrdí, že Hamran má príliš úzku špecializáciu na výkon funkcie prezidenta polície.

„Hamran sa za svoju profesionálnu kariéru venoval zásahovému komandu. Očakávala by som, že policajný prezident prejde jednotlivými útvarmi Policajného zboru, aby poznal činnosti, ktoré vykonávajú, a rozumel tým ľuďom,“ tvrdí Saková. Podotkla, že s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským riešili viaceré sťažnosti na Hamrana od zásahového tímu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko