Na hlavný obsah

Európska únia bude rokovať s Talibanom. Chce stálu misiu v Kábule

Neznamená to uznanie jeho vlády, tvrdí Borell.

Európska únia bude rokovať s Talibanom. Chce stálu misiu v Kábule
Na snímke zľava príslušníci hnutia Taliban a šéf diplomacie EÚ Josep Borell. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Európska únia je pripravená pri splnení konkrétnych podmienok rokovať s Talibanom, ktorý prevzal moc v Afganistane. Miera spolupráce bude závisieť od toho, ako pristúpi radikálne hnutie k požiadavkám EÚ, medzi ktorými je napríklad dodržiavanie ľudských práv či možnosť ďalších evakuácií z krajiny.

Po neformálnom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín bloku to v piatok (3. 9.) povedal novinárom šéf diplomacie Únie Josep Borrell. EÚ by podľa neho chcela na plnenie podmienok či pokračovanie evakuácií dohliadať prostredníctvom spoločného zastúpenia v Kábule.

„Aby sme mohli podporovať afganské obyvateľstvo, budeme musieť spolupracovať s Talibanom, čo neznamená uznanie jeho vlády. Je to pracovná dohoda,“ vyhlásil Borrell.

Krajiny EÚ sa podľa neho zhodli na tom, že spolupráci s Talibanom sa nemožno vyhnúť, jej intenzita však bude závisieť od toho, ako radikálne hnutie pristúpi k svojmu vládnutiu.

Európsky blok okrem iného chce, aby Taliban rešpektoval vládu práva, umožnil vznik prechodnej vlády otvorenej aj ďalším subjektom. Krajina by sa pod jeho vedením tiež nemala stať útočiskom pre teroristov.

EÚ tiež požaduje, aby do krajiny mohla prúdiť humanitárna pomoc, ktorá by zlepšila situáciu najchudobnejších skupín obyvateľov a pomohla predísť masovej migračnej vlne. „Ak to bezpečnostné okolnosti dovolia, chce Únia priamo na mieste monitorovať situáciu prostredníctvom stálej misie v Kábule,“ dodal Borrell.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet