Na hlavný obsah

Gröhling: SaS nepodporí odvolávanie Kolíkovej ani Mikulca

Minister prezradil aj štatistiky o koronavíruse v školách.

Gröhling: SaS nepodporí odvolávanie Kolíkovej ani Mikulca
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nepodporí odvolávanie ministrov Márie Kolíkovej (nom. SaS) a Romana Mikulca (OĽANO). V diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Pri rozhodovaní o tom, či Kolíková zostane ministerkou spravodlivosti, bude podľa Gröhlinga kľúčové slovo premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). „Budeme o tom ešte diskutovať s našimi partnermi. Je dôležité, že koalícia má 92 hlasov v národnej rade a že všetci poslanci podporujú vládu pána Hegera,“ uviedol Gröhling, ktorý Kolíkovú označil za „reformného tigra“ v oblasti spravodlivosti.

Naopak, nezaradený poslanec Erik Tomáš z mimoparlamentnej strany Hlas-SD je presvedčený, že Kolíková by vo svojej funkcii pokračovať nemala.

Myslí si, že v koalícii „je ticho pred búrkou“ z dôvodu pripravovanej návštevy pápeža Františka na Slovensku. „Ak niečo zdobí vládnu koalíciu, tak sú to neustále vnútorné spory. Zrejme však aj koaliční lídri pochopili, že počas tejto návštevy sa nepatrí otvoriť nový ostrý konflikt, ktorý sa už rysuje,“ skonštatoval Tomáš.

Kolíková zrejme nebude chodiť na všetky koaličné rady

Gröhling tiež naznačil, že Kolíková sa po prestupe do ministerského klubu SaS nemusí zúčastňovať na všetkých koaličných radách. „Je súčasťou tímu, ktorý je v rámci koalície za našu stranu. Sú síce stanovené presné počty ľudí, ktorí zastupujú jednotlivé strany, ale pri odborných témach sa vždy prizývajú ďalší odborníci alebo poslanci,“ načrtol minister.

„Budeme sa nejakým spôsobom stretávať podľa toho, aká téma sa bude riešiť,“ doplnil.

Školy podľa opozície nie sú pripravené

Šéf rezortu školstva už skôr deklaroval, že nepodporí plošné zatváranie škôl „Vo všetkých piatich farbách covidového automatu je regionálne školstvo otvorené,“ ozrejmil Gröhling s tým, že v prípade nepriaznivej epidemickej situácie môžu jednotlivé triedy zatvoriť regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Ministerstvo má za uplynulý týždeň zozbierané dáta z 75 % škôl. „Evidujeme viac ako 53 000 tried, v rámci ktorých sme mali k utorku zatvorených 130 tried, kde bolo prerušené vyučovanie,“ prezradil Gröhling. Týka sa to viac ako 9 000 detí, ktoré kvôli bezpečnosti nemohli pokračovať vo vyučovaní.

Po otestovaní antigénovými samotestami malo k piatku (10. 9.) pozitívny výsledok iba 26 žiakov z viac ako 58 000 analyzovaných testov, „čo je 0,04  %,“ poznamenal minister.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Emília Lengyelová:

Tomáš mu vyčítal, že testov majú školy málo. upozornil, že záujem o samotesty pre žiakov mal rezort zisťovať skôr, a nie koncom prázdnin. „Čo ste robili celé leto?“ pýtal sa ministra.

„Čo ste vy robili na ministerstve školstva v jednotlivých vládach 12 rokov?“ kontroval Gröhling a dodal, že skôr by to nemalo význam, keďže v júni bola epidemická situácia dobrá. Myslí si, že lepšou prípravou na školský rok by bolo viac zaočkovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko