Na hlavný obsah

Guterres: Potrebujeme odvážne kroky smerujúce k uhlíkovej neutralite čo najskôr

Ľudstvo sa blíži k bodu zlomu, upozorňuje.

Guterres: Potrebujeme odvážne kroky smerujúce k uhlíkovej neutralite čo najskôr
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

V americkom New Yorku sa v utorok (21. 9.) za prísnych bezpečnostných opatrení začne 76. zasadanie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN).

Jednou z hlavných tém bude klimatická zmena. Vedci OSN varujú, že keď ju nezačneme brať vážne, smerujeme do katastrofy. Minuloročné valné zhromaždenie sa pre pandémiu koronavírusu uskutočnilo iba online. Cez videohovor sa o 17.00 h prihovorí všetkým zúčastneným aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Na tohtoročnom valnom zhromaždení OSN vystúpi viac ako 100 svetových lídrov, ktorí by podľa nariadenia mesta New York mali byť zaočkovaní.

Hneď prvý rečník, brazílsky prezident Jair Bolsonaro, nikdy vakcínu proti koronavírusu nedostal a netají, že tak nemieni spraviť. Proti nariadeniu protestuje aj Rusko. OSN už oznámila, že od rečníkov nebude vyžadovať vakcinačné preukazy.

Katastrofické následky

„Svetoví lídri neignorujú len nariadenia mesta New York, ale aj hrozbu klimatickej zmeny,“ tvrdí generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý varoval, že sa ľudstvo blíži k bodu zlomu. 

„V piatok (17. 9.) medzinárodný panel pre zmenu klímy OSN vydal správu o stave klímy. Berúc do úvahy záväzky signatárov parížskej klimatickej dohody sme na ceste k otepleniu o 2,7 stupňa Celzia do konca storočia v porovnaní s pred industriálnym obdobím. To bude mať katastrofické následky,“ skonštatoval Guterres. Jeho slová zazneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

„Chceli sme otepľovanie zastaviť na hranici jeden a pol stupňa Celzia. Podľa vedcov prekročenie tohto limitu spôsobí na zemi katastrofu,“ dodal.

Guterres zdôraznil, že klimatická zmena napreduje rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Svetových lídrov vyzval na konkrétne kroky ešte pred klimatickým samitom, ktorý sa v novembri uskutoční v Glasgowe.

Dvíha sa hladina oceánov

„Pointa je, že potrebujeme odvážne kroky smerujúce k uhlíkovej neutralite čo najskôr. K tomu sa musia zaviazať nielen vlády, ale aj súkromný sektor. Spomeniem energetiku. Vlády musia podporiť zastavenie používania fosílnych palív a najmä uhlia,“ vysvetlil.

Klimatická zmena podľa vedcov zvyšuje rozsah a intenzitu prírodných katastrof. Hladina oceánov sa v tomto storočí pre topiace ľadovce zvýši o jeden meter, čo povedie k zaplaveniu rozsiahlych oblastí.

Americký prezident Joe Biden si boj s klimatickou zmenou stanovil za jednu z priorít svojho vládnutia. USA sa opäť pripojili k parížskej klimatickej dohode. Veľa však bude závisieť aj od krokov Číny a Indie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet