Na hlavný obsah

Heger: Vznikne pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát

Zhodla sa na tom celá koalícia.

Po zasadnutí bezpečnostnej rady
Vyhlásenie premiéra Eduarda Hegera (na snímke v strede) a ďalších členov vlády po zasadnutí bezpečnostnej rady.Foto: SITA
Foto: SITA

„Schválili sme vznik odbornej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Začne fungovať od pondelka (20. 9.).“ Oznámil to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) po štvrtkovom (16. 9.) zasadnutí bezpečnostnej rady. Spomenutá skupina bude zasadať nepretržite a pripraví pre vládu a parlament návrhy zmien pre fungovania polície či súdov.

„Kriminálne živly, ktoré sa infiltrovali do bezpečnostných zložiek štátu, vyvíjajú aktivity na jeho destabilizáciu,“ vyhlásil Heger. Z orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) podľa neho treba „vypudiť mafiu“. Vývoj situácie v nich označil za „mimoriadne znepokojujúci“.

Dodal, že pracovnú skupinu budú tvoriť ľudia z polície, súdov, prokuratúry, ministerstiev a ďalších inštitúcií zo štatútu bezpečnostnej rady. Zhodla sa na tom podľa neho celá koalícia.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) je presvedčený, že do väzby sa dostali ľudia, „ktorí sa nedajú kúpiť a ktorí 20 rokov išli po krku tej najťažšej mafii na Slovensku“. V koalícii sú podľa neho rôzne názory na rôznych ľudí, ktorí pôsobili v Policajnom zbore a inak vyhodnocujú túto situáciu, no napriek tomu sa zhodli, že je „čas buchnúť po stole“.

„Máme chyby v systéme, ktoré potrebujeme mimoriadne rýchlo identifikovať a zjednať nápravu,“ uviedol Matovič. Riešenia treba podľa neho prijať veľmi rýchlo v skrátenom legislatívnom konaní. „Ak to neurobíme, táto koalícia nemá opodstatnenie, aby fungovala,“ dodal.

Šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) vníma pracovnú komisiu ako orgán, ktorý má navrhnúť taký systém bŕzd a protiváh v nastoľovaní spravodlivosti, aby sa v budúcnosti vylúčilo, že „ktokoľvek môže zneužívať trestné konanie na vlastný účel“.

Ministerka investícii Veronika Remišová (Za ľudí) tvrdí, že špičky polície boli „prelezené korupčníkmi“, a preto nebude boj ľahký a „systém sa bráni“. Vyjadrila podporu všetkým čestným vyšetrovateľom a prokurátorom, aby boj nevzdávali.

Premiér rovnako vyzval „poctivých sudcov a policajtov“, aby bojovali a „boli aktívni v oblasti práva“.

Bezpečnostnú radu SR zvolal predseda vlády pre dianie v bezpečnostných zložkách z ostatných dní. Informoval o tom vo štvrtok ráno pred rokovaním kabinetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko