Na hlavný obsah

Hroziacemu úpadku podnikateľov by mal zabrániť nový návrh zákona

V prípade schválenia by mohol platiť od júla 2022.

Hroziacemu úpadku podnikateľov by mal zabrániť nový návrh zákona
Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR. Foto: TASR

Má pomôcť podnikateľom, aby neskončili v bankrote. Na podnet Európskej únie prichádza rezort spravodlivosti s návrhom zákona o hroziacom úpadku. Podľa podnikateľov je návrh zmätočný a zbytočný.

Navrhovaný zákon presne definuje, čo je hroziaci úpadok. „Taký stav, keď podnikateľovi hrozí, že o 12 mesiacov by mohol byť platobne neschopný. Niekedy je to veľmi zložité, ale niekedy sa to dá odhadnúť,“ uviedla Lucia Žitňanská, bývalá ministerka spravodlivosti a súčasná poradkyňa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

„Tu si môžeme dať otázku, že kto v súčasnej dobe krízy dodávateľských reťazcov a koronakrízy, môže dôvodne predpokladať alebo môže vylúčiť, že v priebehu 12 mesiacov sa mu niečo nestane,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Predstava rezortu spravodlivosti je, že podnikateľ, ktorý odhaduje, že sa o krátky čas ocitne v nepriaznivej situácii, osloví časť alebo všetkých svojich obchodných partnerov, veriteľov, vysvetlí im svoju situáciu a napokon sa s nimi dohodne na tom, že mu pomôžu.

Prípadné nedostatky návrhu môžu byť vychytané v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Po ukončení legislatívneho procesu má byť zákon o hroziacom úpadku účinný od júla budúceho roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika