Na hlavný obsah

Juhoafrickou republikou premáva očkovací vlak, môže prevážať viac ako 100 000 dávok

Chce rozšíriť vakcínu aj do chudobnejších oblastí.

Juhoafrickou republikou premáva očkovací vlak, môže prevážať viac ako 100 000 dávok
Očkovací vlak odstavený v meste Swartkops v Juhoafrickej republike. Foto: ČTK/AP

Juhoafrickou republikou putuje vlak, ktorý poskytuje očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v menších mestách a chudobných oblastiach krajiny. V súčasnej dobe stojí v stanici mesta Swartkops, ktoré je prvou zastávkou na jeho trojmesačnej ceste po provincii Východné Kapsko, píše agentúra AP.

Vlak nazvaný Transvaco plánuje sedem zastávok, kde chce posádka v podobe lekárov a sestier zaočkovať čo najviac ľudí.

Zdravotníci zatiaľ vo Swartkopse aplikovali vakcíny necelej tisícke ľudí, očkovací tím chodí aj do miestnych tovární alebo firiem, opisuje AP. „Som šťastná,“ vyhlásila Untsaphokazi Singaphiová, ktorá dostala vakcínu proti covidu v továrni, kde pracuje. „Čakala som na moment, aby som mohla povedať, že patrím medzi zaočkovaných,“ dodala.

Súprava špeciálneho vlaku má deväť vagónov a môže prevážať až 108 000 dávok vakcín v chladiacich zariadeniach. Vo vlaku sa nachádzajú priestory na očkovanie, ale tiež ubytovanie, kuchyňa a jedáleň pre posádku.

Vybudovali ho podľa modelu vlaku nazvaného Phelophepa, ktorý JAR križuje a ponúka lekársku starostlivosť v chudobných oblastiach už zhruba tri desaťročia.

Vlak Transvaco vypravila na cestu štátna logistická spoločnosť Transnet v snahe podporiť vládnu očkovaciu kampaň. Iniciatíva chce pomôcť riešiť dva zásadné problémy – dostať vakcíny k ľuďom v oblastiach, kde je nedostatok zdravotníckych zariadení, a tiež sa pokúsiť presvedčiť váhajúcich Juhoafričanov v týchto lokalitách, aby sa nechali očkovať.

To sa nie vždy darí. Andiswa Maseková bola jedným z prvých ľudí, ktorí sa vo štvrtok (23. 9.) ráno k súprave dostavili. Zdravotníci jej vysvetlili možnosti. Mohla si vybrať z dvoch preparátov – jednodávkového od spoločnosti Johnson & Johnson alebo dvojdávkového od firiem Pfizer/BioNTech. Žena sa na chvíľku zamyslela, z vlaku vystúpila a už sa nevrátila, opísala AP.

Šéf očkovacieho tímu Bongani Nxumalo myslí, že ľudia vo Swartkopse a celej provincii sú trochu iní ako v ďalších regiónoch, kde predtým pracoval. Sú zdráhavejší.

„Veľa ľudí tu má o vakcíne mylné predstavy. Mnoho z nich hovorí: ‚Ste tu, aby ste nás zabili‘. Takže im opakujeme, že vakcína je skutočná, covid existuje a veľa ľudí zomrelo. Hovoríme im, že sme sa tiež nechali očkovať,“ opisuje Nxumalo.

Juhoafrická republika, kde žije okolo 58 miliónov ľudí, eviduje od vypuknutia pandémie viac ako 2,8 milióna prípadov koronavírusu. Plne zaočkovaných je pritom iba 14 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet