Na hlavný obsah

Kuba začala očkovať deti od dvoch rokov vlastnou vakcínou proti covidu

Ide o preparát, ktorý nezískal certifikáciu od WHO.

Kuba začala očkovať deti od dvoch rokov vlastnou vakcínou proti covidu
Očkovanie detí na Kube vakcínou Soberana 02. Foto: SITA/AP

Kuba začala proti ochoreniu COVID-19 očkovať deti vo vekovej skupine od 2 do 11 rokov a používa na to vakcínu vlastnej výroby Soberana 02. Informovala o tom v utorok (7. 9.) agentúra DPA.

Použitie vakcíny pre túto vekovú kategóriu schválil kubánsky liekový úrad koncom minulého týždňa.

Prvé deti dostali vakcínu v materskej škole v meste Cienfuegos. Podľa agentúry AFP sa tak latinskoamerický štát stal prvou krajinou na svete, ktorá začala očkovať takéto malé deti.

Používa na to preparát, ktorý nezískal certifikáciu od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa odborníkov neexistuje dostatok údajov, ktoré by dostatočne podložili účinnosť a bezpečnosť látky Soberana 02.

Tá funguje na základe rekombinantného proteínu, teda podobne ako v Európe doteraz neschválené vakcíny firiem Sanofi a Novavax. Rekombinantnou vakcínou je ale napríklad aj vakcína AstraZeneca, ktorá sa v Európe používa v núdzovom režime.

Očkovanie všetkých detí je podľa kubánskych úradov podmienkou pre obnovenie prezenčnej výučby na školách, ktorá nefunguje s niekoľkými krátkymi prestávkami už od marca 2020.

Kuba, ktorá má 11,2 milióna obyvateľov, doteraz registruje skoro 700 000 prípadov infekcie koronavírusom a viac ako 5 700 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet