Na hlavný obsah

Láva z vybuchnutej sopky na španielskom ostrove La Palma spomaľuje

Odborníci sa obávajú stretu vyvretej magmy s morom.

Láva z vybuchnutej sopky na španielskom ostrove La Palma spomaľuje
Na snímke erupcia lávy sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov. Foto: TASR/AP

Prúd lávy zo sopky na španielskom ostrove La Palma od nedeľnej (19. 9.) erupcie výrazne spomalil a možno tak ani nedorazí do mora, čoho sa od začiatku týždňa mnohí odborníci obávajú. Informovala o tom vo štvrtok (23. 9.) televízia RTVE s odvolaním sa na šéfa záchranných operácií.

Láva na tomto Kanárskom ostrove v Atlantiku zničila doteraz okolo 166 hektárov a pohltila podľa satelitných snímok asi 350 domov, uzavreli preto niekoľko ciest. Zničené je aj elektrické vedenie či zavlažovacie systémy banánovníkových plantáží. Obete ani zranených si prírodná katastrofa nevyžiadala, zhruba 6 000 ľudí zostáva evakuovaných.

Láva, ktorej masa v miestach dosahuje výšku až 12 metrov, sa teraz pohybuje rýchlosťou asi štyri metre za hodinu, v pondelok (20. 9.) to pritom bolo asi 700 metrov za hodinu. Postupuje k juhozápadnému pobrežiu, ktorého časť v predpokladanom mieste stretu už evakuovali.

Po strete žeravej lávy s morskou vodou by totiž podľa vedcov nastala chemická reakcia, ktorá by do vzduchu uvoľnila obrovské množstvo pary s nebezpečnými látkami a kúskami vulkanického skla.

Vďaka výraznému spomaleniu ale možno láva na pobrežie ani nedorazí, píšu miestne médiá. Od nedeľnej erupcie prešla masa vyvretej magmy podľa denníka El Periódico asi 3,6 kilometra zo zhruba šesťkilometrovej vzdialenosti od krátera k pobrežiu.

Teraz sa valí v dvoch hlavných prúdoch, ten severnejší už dorazil k obci Todoque, ktorú v utorok 21. 9.) evakuovali. Prúd lávy viac na juhu sa teraz podľa RTVE už prakticky nepohybuje.

Letecká doprava funguje

Letisko na ostrove La Palma od nedele prevádzku neprerušilo, vo štvrtok ale hlásia meškania viacerých spojov s ďalšími Kanárskymi ostrovmi Tenerife a Gran Canaria. Nad letisko, ktoré leží na východnom pobreží ostrova La Palma, totiž dorazil popol zo sopky, zatiaľ ale nevyhlásili obmedzenie letovej prevádzky.

Na La Palmu by mal vo štvrtok prísť podporiť záchranárov a evakuovaných obyvateľov aj španielsky kráľ Felipe VI. s manželkou a znovu sa tam vracia aj premiér Pedro Sánchez, ktorý tam bol už začiatkom týždňa a v stredu (22. 9.) sa zúčastnil Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Erupciu sopky zažil ostrov La Palma naposledy v roku 1971, vtedy magma vyvierala 25 dní a pri nešťastí zomrel jeden turista, ktorý sa nadýchal toxických výparov po tom, ako prekročil bezpečnostné zábrany. Vtedy láva dorazila do mora, vďaka čomu sa potom zväčšilo územie ostrova asi o dva kilometre štvorcové. Experti odhadujú, že magma môže vyvierať do novembra, možno aj dlhšie.

V Španielsku je podľa národného geografického ústavu šesť vulkanických oblastí, z ktorých dve sú považované za aktívne (oblasť Girony a práve Kanárske ostrovy).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet