Na hlavný obsah

Matovič ukázal Ficovi plagát. Lepšie byť mafián ako plagiátor, povedal šéf Smeru-SD

Podľa Pellegriniho to "nebolo najšťastnejšie vyjadrenie".

Matovič ukázal Ficovi plagát. Lepšie byť mafián ako plagiátor, povedal šéf Smeru-SD
Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD) počas zasadnutia 40. schôdze NR SR. Foto: TASR

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič vo štvrtok (23. 9.) ukázal šéfovi opozičného Smeru-SD Robertovi Ficovi v rokovacej sále Národnej rady (NR) SR plagát, na ktorom bolo ručne napísané „vrah na rohu ulice o morálce káže“.

Fico mal práve úvodnú reč k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že Matovič rokovací poriadok NR SR neporušil, pretože si plagát vyrobil priamo v pléne a nepriniesol ho so sebou.

„Kolegovia, upokojte sa. Prečítajte si rokovací poriadok, máme tam jasne napísané, že nesmieme vnášať pomôcky. Pán minister nič nevniesol, on to vyrobil tu, a preto neporušil rokovací poriadok,“ vysvetlil Kollár Matovičovo konanie.

„Čo čakáte od plagiátorov, jeden aj druhý nemajú ani vzdelanie, ani nič,“ reagoval Fico a Kollár sa na to opýtal, „čo čakať od mafiánov?“. „Ďakujem pekne. Lepšie byť mafián ako plagiátor, ale to už je druhá vec,“ oponoval Fico.

Nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini k týmto slovám Fica povedal, že to podľa neho „nebolo najšťastnejšie vyjadrenie“. „Považujem to ale len za vyjadrenie za rečníckym pultom a určite vysvetlí, ako ho myslel,“ poznamenal.

Fico je na seba hrdý za to, že o ňom nemôže nikto povedať, že ukradol titul na vysokej škole. „A oni tie tituly ukradli. Môže si ma nazývať akokoľvek, ja som podržtašku mafiánom nerobil, ani som nerobil štartéra, ani som nevozil drogy na Slovensko. Vyprosujem si, aby nás takýto ľudia oslovovali alebo na nás pokrikovali,“ reagoval na tlačovej konferencii.

Podľa Fica je trápne vykladať rokovací poriadok tak, že vizuálne pomôcky sa nemôžu vniesť, ale vyrobiť v pléne sa môžu. Povedal, že nabudúce si tam donesú stometrové plátno a budú si maľovať. „Určite budeme meniť tento rokovací poriadok, verte tomu,“ reagoval Kollár.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že do rokovacej sály je zakázané vnášať transparenty, plagáty, letáky, alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia, či zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko