Na hlavný obsah

Minister obrany Naď pri návšteve Srbska ocenil aktivistu Michala Speváka

Šéf rezortu obrany sa stretol aj so srbským náprotivkom.

Minister obrany Naď pri návšteve Srbska ocenil aktivistu Michala Speváka
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a iniciátor pronárodných aktivít Slovákov v Srbsku Michal Spevák st. Foto: Ministerstvo obrany SR

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) počas návštevy Srbska v utorok (28. 9.) ocenil právnika, aktivistu, iniciátora pronárodných aktivít a Slováka dlhodobo žijúceho v zahraničí Michala Speváka st. Pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa mu udelil za celoživotné úsilie v prospech budovania a rozvoja slovenského národného povedomia a kultúry v Srbsku, informoval tlačový odbor rezortu obrany.

„Rodina Michala Speváka, či už on, jeho predkovia a ani potomkovia, nikdy nezabudli na svoj pôvod a už viac ako 10 generácií si ho hrdo nesú v srdci,“ povedal minister obrany.

„Pán Michal Spevák spravil pre Slovákov v Srbsku dokonca viac. Stojí za míľnikmi úspechov budovania a rozmachu komunity Slovákov vo Vojvodine, medzi nimi napríklad za obnovením činnosti Matice slovenskej v bývalej Juhoslávii, či obnovením Slovenských národných slávností. Bolo mi preto cťou mu za vytrvalú prácu v prospech krajanov ďaleko za hranicami Slovenska poďakovať aj osobne,“ dodal Naď.

Naď vyzdvihol snahu Srbska o európsku integráciu

Počas návštevy Srbska sa Naď v utorok stretol so srbským ministrom obrany Nebojšom Stefanovičom v Belehrade. Slovenský minister obrany počas rokovaní vyzdvihol, že európska integrácia zostáva jednou z hlavných priorít srbskej vlády. Srbsko je podľa Naďa pre Slovensko dôležitým partnerom v regióne západného Balkánu.

Ministri rokovali aj o prehlbovaní bilaterálnej spolupráce a jej rozvoji v rámci obranného priemyslu, ale aj v rámci vzdelávania a odbornej prípravy vojakov. „Každý podnet smerujúci k rozvoju a zintenzívneniu vzájomnej obrannej spolupráce je vítaný. O to viac, že takáto spolupráca môže prispieť k zvýšeniu obranyschopnosti oboch krajín,“ povedal k rokovaniam Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko