Na hlavný obsah

Ministerka Kolíková chce presadiť zmenu paragrafu 363 čo najskôr

Prokurátori odsúdili útoky na rezort.

Ministerka Kolíková chce presadiť zmenu paragrafu 363 čo najskôr
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je pripravená podať návrh na zmenu paragrafu 363 aj tento týždeň. Sporný paragraf oprávňuje generálneho prokurátora (GP) zrušiť rozhodnutia v prípravnom konaní.

Kolíková si myslí, že generálny prokurátor by nemal vstupovať do prípadov, ktoré už rieši súd. Koalícia sa na zmene trestného poriadku zatiaľ nedohodla.

„To, čo ja považujem určite za kľúčové je, aby sme sa pohli ďalej vo vymedzení. Ak už do veci zasiahol súd, tak si myslím, že by nemal do veci zasahovať generálny prokurátor,“ uviedla ministerka.

„Myslím, že je zjavné, že sa teraz nevieme dohodnúť s GP na zúžení tohto ustanovenia, istým spôsobom je to aj prirodzené. Neviem, ktorá inštitúcia by súhlasila so zúžením svojej kompetencie,“ uzavrela.

K situácii sa v spoločnom vyhlásení vyjadrili aj slovenskí prokurátori, ktorí odsúdili útoky na GP Maroša Žilinku, ako aj celý rezort prokuratúry. Informovala o tom hovorkyňa GP Jana Tökölyová.

„Prezentované neodborné vyjadrenia, ktoré dehonestujú poctivú prácu všetkých prokurátorov vrátane generálneho prokurátora Slovenskej republiky, a ktoré sú zrejme prejavom osobných ambícií a nie verejného záujmu, považujeme za neprípustné,“ uvádzajú vo vyhlásení.

Zdôrazňujú, že nikdy nebudú rozhodovať pod politickým tlakom či tlakom verejnosti a médií, ale riadiť sa zákonnosťou, odbornou zdatnosťou a objektivitou.

„V tomto smere v plnej miere stojíme za generálnym prokurátorom, ktorý v mediálnom vyhlásení dňa 2. septembra 2021 správne uviedol, že on je tým garantom zákonnosti, ktorého rozhodnutia majú slúžiť ochrane práv fyzických osôb, právnických osôb a štátu a že toto poslanie aj mieni napĺňať,“ dodávajú.

Vyhlásenie podporilo vyše 600 prokurátorov GP, krajských a okresných prokuratúr z celkového počtu 942.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko