Na hlavný obsah

Najvyšší súd kritizuje Kolíkovej dovolanie v prípade Jaroslava Haščáka

S dovolaním by neuspela ani keby generálny prokurátor nevyužil paragraf 363.

Najvyšší súd kritizuje Kolíkovej dovolanie v prípade Jaroslava Haščáka
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a bývalý šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Foto: TASR

O zmenách v Trestnom poriadku, ale najmä o úprave paragrafu 363 začali koaliční lidri hovoriť po konkrétnych rozhodnutiach Generálnej prokuratúry (GP) SR. Jedným z nich bolo zastavenie trestného stíhania v prípade finančníka Jaroslava Haščáka a bývalej agentky tajnej služby Dany Arpášovej.

V rovnakej kauze pritom ešte skôr podala na podnet špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica takzvané dovolanie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Najvyšší súd (NS) SR však Kolíkovú za jej postup kritizuje a tvrdí, že je neakceptovateľný.

Jeden z najbohatších Slovákov a v súčasnosti už bývalý šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák skončil vo väzbe v decembri minulého roka. Polícia v súvislosti s kupčením s nahrávkou Gorila obvinila aj niekdajšieho člena Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomíra Arpáša a jeho manželku Danu, ktorú taktiež stíhali väzobne.

NS však v januári rozhodol o ich prepustení na slobodu. S verdiktom nesúhlasila ministerka spravodlivosti a podala mimoriadne dovolanie. Karty zamiešal generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý trestné stíhanie zastavil.

„Najvyšší súd dovolanie ministerky spravodlivosti v trestnej veci Jaroslava H. odmietol z dôvodu, že vydaním uznesenia o zrušení trestného stíhania generálnym prokurátorom SR materiálny dôvod väzby nie je daný,“ uviedla hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

NS však v odôvodnení konštatoval, že ministerka by neuspela ani v prípade, ak by generálny prokurátor nevyužil paragraf 363 Trestného poriadku.

„Nakoľko sťažnostný súd sa jasne a logicky vyrovnal so všetkými relevantnými skutočnosťami, na uvedené by nemali vplyv ani ministerkou uvádzané listiny, výpovede svedkov alebo prepisy zvukových záznamov,“ píše sa v uznesení NS.

Haščákov obhajca označil postup ministerky za šikanu obvinených

Haščákov obhajca Martin Škubla označil postup ministerky spravodlivosti za šikanu obvinených. „Osobitne to vystupuje do popredia v prípade pani Arpášovej, kde súd konštatoval, že v podstate ministerka neuviedla žiadne dôvody na podporu jej dovolania, keďže sa zaoberala len pánom Haščákom. Ja to pokladám za fiasko ministerstva spravodlivosti,“ uviedol Škubla.

Podľa Kolíkovej boli splnené podmienky na podanie dovolania

Šéfka rezortu spravodlivosti reaguje, že na podanie dovolania má oprávnenie vždy, ak sú splnené podmienky. „V tomto prípade tie podmienky boli splnené, ak by sa s tým súd nestotožnil, tak by také dovolanie odmietol. Ak chcete, môžeme vám dať početnosť podnetov, ktoré sme podali a ich úspešnosť,“ uviedla Kolíková.

Dodala, že v rámci právneho systému je v poriadku, ak sa podávajú mimoriadne opravné prostriedky, pričom niektoré z nich sú úspešné a iné neúspešné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko