Na hlavný obsah

Obmedzenie rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu v Paríži spôsobilo napätie

Niektorí vodiči rýchlostný limit dodržujú, iní nie.

Obmedzenie rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu v Paríži spôsobilo napätie
Ľudia kráčajú okolo Víťazného oblúka na Elyzejských poliach v Paríži. Foto: TASR/AP

V Paríži už týždeň platí obmedzenie rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu a zatiaľ toto opatrenie nepresvedčilo ani automobilistov, ani odborníkov, píše Le Figaro. Opatrenia podľa Parížanov len zbytočne zvyšujú napätie medzi motoristami v uliciach, kde proti sebe stoja zástancovia a odporcovia obmedzenia rýchlosti. Tí prví dodržiavajú nariadenú rýchlosť, tí druhí sa im úporne lepia na zadný blatník a snažia sa ich trúbením prinútiť, aby zrýchlili.

„Chodci sa budú pohybovať rýchlejšie ako autá,“ vyhlásil jeden z motoristov, ktorý sa vrátil z dovolenky a zistil, že v Paríži od 30. augusta všeobecne obmedzili rýchlosť na tridsiatku. Výnimkou je len niekoľko ulíc, kde je povolená maximálna rýchlosť 50 kilometrov za hodinu.

Opatrenie si veľa fanúšikov nezískalo

Opatrenie si zatiaľ príliš veľa priaznivcov nezískalo. V nedeľu (5. 9.) sa proti nemu konal protest, ktorý vo východnej časti metropoly usporiadalo združenie Rouler libre (v preklade Jazdiť slobodne). Účasť na demonštrácii ale nebola príliš vysoká pre polmaratón, ktorý sa bežal blízko miesta protestu. Jeho usporiadatelia účastníkov demonštrácie mylne informovali, že ho zrušili, povedal predseda združenia François Vallin.

Napätie pociťujú tiež parížski taxikári, ktorí sú často pod tlakom ponáhľajúcich sa zákazníkov. „Už keď sme sa snažili dodržiavať rýchlostný limit 50 kilometrov za hodinu, nútili nás niektorí manažéri, nech šliapneme na plyn. A skúste si predstaviť, že budeme jazdiť tridsiatkou!“ hovorí Didier Hogrel z Národnej federácie taxislužieb. Zanedbateľné nie sú ani finančné straty taxikárov. Keď sa dĺžka všetkých jázd natiahne takmer o polovicu, taxikár stihne odviezť menej zákazníkov.

Chodci a cyklisti tvrdia, že sa nič nezmenilo

Naopak, chodci a cyklisti tvrdia, že sa za posledný týždeň nič nezmenilo. Podľa nich drvivá väčšina vodičov jazdí stále rovnako rýchlo. „Vždy ma predbiehajú a ja ich doháňam na semaforoch,“ hovorí Paul, ktorý v hlavnom meste jazdí výlučne na bicykli.

„Ak nebude polícia dodržiavanie rýchlosti naozaj kontrolovať a v meste nebude viac radarov, tak bude obmedzenie rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu existovať len na papieri,“ myslí si Jean-Paul Le Chevalier z organizácie 60 millions de piétons (v preklade 60 miliónov chodcov).

Tento názor ale nezdieľa združenie Rouler libre, ktoré sa chce tento týždeň obrátiť na súd so žiadosťou o zrušenie vyhlášky zavádzajúcej nové pravidlo. „Spochybňujeme všetky argumenty, ktoré mesto pre zavedenie tohto opatrenia predložilo. Zníženie rýchlosti nezmierni dopravné zápchy ani znečistenie. Nezabezpečí ani menej nehôd,“ tvrdí právnik združenia Patrick Tabut.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet