Na hlavný obsah

Odborári protestovali. Životná úroveň Slovákov podľa nich klesá

Nesúhlasia so zmrazovaním príplatkov.

Odborári protestovali. Životná úroveň Slovákov podľa nich klesá
Na snímke protest OZ KOVO na priechode pre chodcov na Gorkého ulici v Košiciach. Foto: TASR

Približne 30 odborárov z Odborového združenia (OZ) KOVO sa zišlo v piatok (17. 9.) predpoludním na protestnej akcii v Košiciach. Čiastočným blokovaním jednej z ciest v centre upozornili na zhoršujúcu sa životnú úroveň Slovákov.

Minimálna mzda v roku 2022 porastie o 23 eur, teda na 646 eur. Odborári chceli presadiť vyššiu. Nesúhlasia ani so zmrazením príplatkov za prácu v noci alebo počas víkendov.

„To je pre mnohých ľudí niekedy aj sto eur a viac. A to sú sumy, ktoré sú pre nich veľmi dôležité. Ak sa zmrazia, tak ich nedostanú a my máme najviac nočných smien v rámci Európy. Mnohým firmám rastie produktivita práce a ľudia to necítia vo svojich peňaženkách,“ skonštatoval pre Rádio Regina Košice predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Odborári kritizujú zrušenie možnosti rozširovania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. „Napriek tomu, že z Bruselu ide odporúčanie, aby kolektívne zmluvy pokrývali minimálne 70 % zamestnancov. Dnes tým, že zrušili extenziu kolektívnych zmlúv, sme sa prepadli pod 20 %,“ poznamenal prezident Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško.

„Všetkým je jasné, že tam, kde pôsobí odborová organizácia, sú minimálne o 20 % vyššie platy vyjednané v kolektívnych zmluvách,“ dodal.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v súvislosti s protestnými akciami reagovalo, že počas dvoch krízových rokov sa podarilo zvýšiť minimálnu mzdu rádovo o 10 %, čo považujú v období zaťaženom pandémiou za úspešný krok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika