Na hlavný obsah

Poslanci neschválili otvorenie ani jednej z troch schôdzí, ktoré iniciovala opozícia

Rokovať chcela o cenách potravín či zdravotníctve.

Poslanci neschválili otvorenie ani jednej z troch schôdzí, ktoré iniciovala opozícia
Na snímke poslanci Národnej rady SR. Foto: TASR

Plénum Národnej rady (NR) SR nebude v stredu (29. 9.) rokovať ani o cenách potravín, ani o stabilizácii stavu verejných financií a ani o stave slovenského zdravotníctva. Poslanci neschválili program mimoriadnych schôdzí, ktoré inicioval opozičný Smer-SD či nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu.

Sociálne dosahy pri zvyšovaní cien

Poslanci v návrhu uznesenia o cenách potravín upozorňovali na sociálne dosahy a riziká spojené s trendom ich rastu a z toho prameniace dôsledky na život obyvateľov a ohrozenie domácností vrátane ohrozenia slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva.

Chceli zároveň požiadať vládu, aby predložila parlamentu správu vrátane vecného a časového harmonogramu o prijatých opatreniach na zamedzenia nežiaduceho cenového vývoja potravín.

„Vývoj cien na Slovensku je v poslednom čase veľmi vážny a vláda Slovenskej republiky by mala k tejto problematike zaujať jednoznačný postoj. Doteraz sme od nej nepočuli žiadne konkrétne návrhy, ktoré by zmierňovali tieto trendy,“ argumentovali v návrhu uznesenia.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Radoslav Šebo:

Fico hovorí o financiách v rozklade

Za program schôdze k verejným financiám bolo iba 47 poslancov, teda mimoriadnu schôdzu ukončili bez prerokovania návrhu. Proti bolo 15 poslancov, zdržalo sa 56 a jeden nehlasoval.

Podľa predsedu Smeru Roberta Fica sú verejné financie v „totálnom rozklade“ a sú na tom podľa medzinárodných inštitúcií najhoršie v rámci EÚ.

Preto spolu s Ladislavom Kamenickým a Dušanom Muňkom (obaja Smer) predložili návrh uznesenia, ktorým žiadali vládu o predloženie Plánu vlády Slovenskej republiky na stabilizáciu stavu verejných financií od roku 2022.

Nielen pokles lekárskeho personálu

Poslanci Taraba a Filip Kuffa tiež neuspeli so svojím návrhom prijať uznesenie NR SR ku „katastrofálnemu stavu v slovenskom zdravotníctve a k ohrozeniu verejného zdravia občanov Slovenskej republiky“.

Upozorňovali v ňom na vážny pokles lekárskeho personálu v nemocniciach, klesajúcu dostupnosť zdravotnej starostlivosti a neudržateľný stav prečerpaných nadčasov zdravotníckeho personálu.

Žiadali tiež vládu a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO), aby do 15. októbra 2021 predložili plénu informáciu o súčasnom stave zdravotníctva na Slovensku a návrh okamžitých opatrení na odvrátenie kolapsu slovenského zdravotníctva.

Splnené avízo

Koaličná SaS už v utorok (28. 9.) avizovala, že nepodporí program stredajších mimoriadnych schôdzí a že tak neurobí zrejme ani OĽANO. Šéfka klubu SaS Anna Zemanová argumentovala priebehom utorkovej mimoriadnej schôdze k cenám energií.

„Opozícia nemá úprimný záujem o diskusiu. Ukázali to v plnej sile, keď namietali, aby minister hospodárstva mohol hovoriť v pléne, a tak reagovať na otázky opozície,“ ozrejmila v utorok.

Teraz by malo plénum pokračovať v prerušenej rozprave v rámci 43. schôdze parlamentu o raste cien elektriny, plynu a tepla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika