Na hlavný obsah

Prezidentka: Ak chce koalícia vládnuť, musí politickú situáciu zastabilizovať

Stretla sa s predsedom vlády, parlamentu a lídrami opozície.

Prezidentka: Ak chce koalícia vládnuť, musí politickú situáciu zastabilizovať
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Ak chce koalícia vládnuť, musí politickú situáciu zastabilizovať. Povedala to po stretnutí s politickými lídrami prezidentka Zuzana Čaputová. „Nemôžeme každý týždeň čeliť tomu, že odchádza jeden alebo iný koaličný partner,“ povedala.

Hlava štátu sa stretla s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a predsedom parlementu Borisom Kollárom (Sme rodina). Na stretnutiach podľa prezidentky došlo k porozumeniu.

S lídrami opozičných strán – Robertom Ficom (Smer-SD) a Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) hovorila o tom, aký dosah na spoločnosť má rozdúchavanie nenávisti. „Rozdelená spoločnosť je oslabená spoločnosť,“ konštatovala.

Prezidentka hovorila aj o útokoch na zdravotníkov. „Vieme o tom, že sú atakovaní ľudia, ktorí sú v teréne, či už sú to pracovníci MOMiek, zamestnanci úradu verejného zdravotníctva, lekári, zdravotné sestry. Toto považujem za absolútne neprípustné a absurdné,“ povedala a dodala, že k tomu prispieva aj spôsob, akým komunikujú politici. Poznamenala, že Pellegrini prišiel do Prezidentského paláca „s rovnakým nastavením a rovnakou ideou“ na túto problematiku.

Ficov pohľad na aktuálnu situáciu je však diametrálne odlišný, svedčia o tom podľa prezidentky jeho následné vyhlásenia a kroky, ktoré sa chystá robiť.

Témou rozhovorov bolo aj referendum

Po rozhodnutí Ústavného súdu je podľa prezidentky zrejmé, že akékoľvek referendum, ktorého predmetom je skrátenie volebného obdobia, musí byť predtým upravené v Ústave SR. „Ešte v júli deklarovali vôľu po zmene ústavy aj niektorí predstavitelia koaličných strán, samozrejme, aj lídri opozičných strán, takže dvere k tomu, aby sa ústava v tomto zmysle zmenila vnímam ako otvorené.“

Prezidentka mieni pokračovať v ďalších stretnutiach, pretože politickú a spoločenskú situáciu vníma ako „veľmi naliehavú“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet