Na hlavný obsah

Rakúsko daruje Iránu milión vakcín proti koronavírusu, podporuje stabilitu v regióne

V krajine je plne zaočkovaných len asi 8 percent obyvateľov.

Rakúsko daruje Iránu milión vakcín proti koronavírusu, podporuje stabilitu v regióne
Iránsky prezident Ebráhím Raísí dostáva prvú dávku vakcíny COVIran Barekat proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Rakúsko daruje Iránu milión dávok vakcín proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Oznámilo to v pondelok (6. 9.) rakúske ministerstvo vnútra s tým, že prvú zásielku s 500 000 dávkami už do Teheránu odoslali z viedenského letisko Schwechat v pondelok. Informovala o tom agentúra APA.

„Irán je momentálne veľmi tvrdo zasiahnutý pandémiou. Okrem toho je krajinou, ktorá prijíma väčšinu afganských utečencov,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva Wolfgang Mückstein. Zdôraznil, že je povinnosťou Rakúska preukázať solidaritu, keďže disponuje prebytkom vakcín.

„Naša pomoc na mieste je o to cennejšia, že ide o krajinu susediacu s Afganistanom. Ak chceme pomôcť so stabilizáciou regiónu, dôležitý je každý jeden prípadný príspevok,“ povedal minister vnútra Karl Nehammer.

Rakúsko okrem toho podporí Irán miliónom eur prostredníctvom Detského fondu OSN (UNICEF) a 250 000 eur cez Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

Pandémia covidu

Irán zaznamenal v poslednej dobe mimoriadny nárast počtu infikovaných i obetí pandémie ochorenia COVID-19. Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa nákaza prejavila bezmála u 5,16 milióna ľudí, pričom vyše 111 000 v súvislosti s touto infekciou zomrelo.

Oboma dávkami vakcíny je tam navyše zaočkovaných len približne 8 percent z 83 miliónov obyvateľov. Pomoc s dodávkami vakcín dostáva Irán od viacerých krajín vrátane iniciatívy COVAX zaisťujúcej očkovacie látky i pre chudobnejšie štáty.

Očkovacia solidarita

Rakúsko podporilo dodávkami vakcíny už viaceré krajiny vrátane Ukrajiny, Libanonu, Bosny a Hercegoviny, Tuniska či Gruzínska. Do Indie zase Rakúšania zaslali antivirotiká i fľaše s kyslíkom.  

Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová vyzvala v pondelok počas druhého dňa rokovaní ministrov zdravotníctva členských krajín skupiny G20 v Ríme na „očkovaciu solidaritu“, ktorá je podľa jej slov „geopolitickou nevyhnutnosťou“. EÚ exportovala od vlaňajšieho decembra 700 miliónov dávok vakcín proti covidu do 130 krajín, priblížila.

„Napriek tomuto úsiliu nedostali niektoré krajiny ešte žiadne očkovacie látky. Medzinárodné spoločenstvo musí reagovať a zamerať sa na najslabšie zdravotnícke systémy,“ uviedla komisárka. Dôležité je podľa nej pozastaviť platnosť patentov na vakcíny, aby firmy mohli očkovacie látky vyrábať vo viacerých štátoch než doposiaľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet