Na hlavný obsah

Test za 5 eur, papierový výsledok za 4 eurá. V Nových Zámkoch sa ľudia testovali drahšie

O dvojjazyčný certifikát je potrebné si zažiadať.

V 65 nemocniciach sa dá aktuálne otestovať antigénovým testom za 5 eur. Sumu garantuje ministerstvo zdravotníctva. Výsledok zasielajú SMS správou alebo mailom. Kto potrebuje dvojjazyčný certifikát, musí oň v odberových miestach požiadať. Štáb RTVS našiel aj nemocnicu, kde si za potvrdenie v papierovej forme pýtajú poplatok navyše.

Za test 5 eur, za výsledok testu v tlačenej podobe takmer raz toľko. Hoci je novozámocká nemocnica zaradená do zoznamu nemocníc s garantovanou sumou za antigénový test, zaviedla príplatok.

Štvoreurový poplatok sme zaviedli za vystavenie certifikátu v anglickom jazyku, pretože sa jedná o ďalší administratívny úkon navyše a musíme teda zamestnávať ďalšieho človeka, ktorý ich vydáva,“ povedala vedúca epidemiologického tímu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch Melinda Tóthová.

V iných nemocniciach je v 5-eurovom balíčku zahrnuté aj papierové dvojjazyčné potvrdenie. Z Nových Zámkov si ľudia po testovaní odniesli iba SMS správu v slovenčine, čo v zahraničí stačiť nemusí. O papierové potvrdenie v novozámockej nemocnici žiadali denne desiatky ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS, ktorú pripravila Lucia Hamran Kollárová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny