Na hlavný obsah

Trvala viac ako dva roky, neprežili státisíce. Blokáda Leningradu sa začala pred 80 rokmi

Nemecké velenie chcelo mesto zničiť.

Trvala viac ako dva roky, neprežili státisíce. Blokáda Leningradu sa začala pred 80 rokmi
Ruský prezident Vladimir Putin absolvuje prehliadku múzea, ktoré pripomína obliehanie Leningradu. Foto: ČTK/ZUMA/Alexei Druzhinin

Dobytie strategického mesta Leningrad (dnešný Petrohrad) bolo pri útoku na Sovietsky zväz počas druhej svetovej vojny jednou z priorít nemeckého velenia. Mesto malo byť postupne zničené bombardovaním a vyhladovaním obyvateľov.

Po neúspešnom pokuse o obsadenie, keď Nemci už prekonali väčšinu obranného valu a protitankových zátaras vybudovaných za pomoci obyvateľov mesta, dal nacistický vodca Adolf Hitler rozkaz na zastavenie dobývania a na začatie obliehania Leningradu. Toto najtragickejšie obdobie v tristoročnej histórii mesta sa začalo pred 80 rokmi, 8. septembra 1941. Skončilo až po takmer 900 dňoch a vyžiadalo si státisíce obetí.

Operácia Barbarossa

Leningrad, uviaznutý v pasci medzi nemeckými a fínskymi armádami, bol spolu s Moskvou a Kyjevom jedným z hlavných smerov operácie Barbarossa, nacistického plánu pre útok na Sovietsky zväz. K blokáde sa nacisti rozhodli po nevydarenom pokuse dobyť mesto bombardovaním a delostreleckou paľbou.

Nemci chceli po dobytí Leningradu viesť rozhodujúci útok na Moskvu, ale po páde Smolenska Hitler svoj úmysel zmenil a po nečakanom zrútení ruského stredného frontu nedal rozkaz k útoku na Moskvu (ako požadovali jeho generáli), ale rozhodol sa pre kaukazskú ropu a ukrajinské obilie. Časť historikov tiež pripomína „vlažný“ prístup Fínov k dobytiu Leningradu.

Z vyše troch miliónov zostalo pol milióna

Ak pred začiatkom blokády žilo v Leningrade 3,2 milióna ľudí, v januári 1944 ich zostalo len asi pol milióna. Mesto bolo počas blokády vystavené bombardovaniu a denný prídel potravín predstavoval v závere len 50 gramov chleba. Presné údaje o tom, koľko obyvateľov mesta zahynulo, však neexistujú.

Najčastejšie sa hovorí o 600 000 mŕtvych. Absolútna väčšina z nich zomrela hladom či následkom iných útrap. Ďalšie tisíce ľudí zahynuli počas evakuácie.

Známy americký novinár a špecialista na Sovietsky zväz Harrison Salisbury vo svojej knihe o blokáde dokonca uviedol 1,5 milióna obetí vrátane vojakov. Evakuovať sa podarilo len hŕstku ľudí v pomere k počtu obyvateľov.

Bez prúdu a potravín

Mesto bolo počas blokády odrezané od takmer všetkého zásobovania. V meste navyše nefungovala doprava, nešiel prúd, fabriky nepracovali a obchody boli zatvorené alebo vyplienené.

Ľudia trávili hodiny v mrazoch v radoch na potravinové lístky. Prídely základných potravín boli postupne redukované. Spočiatku bol denný prídel 125 gramov chleba pre obyčajných občanov, pre robotníkov a vojakov o niečo viac.

Postupne sa však denná dávka zredukovala asi na 50 gramov, čo sú asi dva krajce chleba. Všeobecne známe sú trúchlivé zábery obyvateľov mesta, ktorí s rakvami či saňami so svojimi mŕtvymi príbuznými blúdia mestom v nádeji, že nájdu niečo k jedlu.

Blokádu prelomili po 872 dňoch

Čiastočnú nádej pre Leningrad predstavovalo zamrznuté Ladožské jazero a rieka Neva. Tak vznikla napríklad známa „cesta života“, ktorú bolo mesto aspoň čiastočne zásobované.

Blokádu prelomili po niekoľkodňovej operácii 27. januára 1944 vojská Leningradského a Volchovského frontu. Trvala 872 dní. Až po rozpade Sovietskeho zväzu sa naplno vynorili desivé svedectvá o stovkách prípadov kanibalizmu v obliehanom meste.

Svedectvom o jednej z najsmutnejších kapitol druhej svetovej vojny sa tiež stal denník leningradskej školáčky Taťjany Savičevovej. Strohé, a o to viac výrečné svedectvo figurovalo ako jeden z dôkazov pri norimberskom procese. Jeho autorka sa ale konca vojny nedožila. Zomrela v júli 1944 vo veku 14 rokov v dôsledku prežitých útrap.

Časť historikov poukazuje na nezáujem vtedajšieho vedenia o osud civilného obyvateľstva. Uznesenie vojenskej rady napríklad uložilo evakuovať v prvom rade priemyselné zariadenia a materiálne zdroje a až potom obyvateľov – avšak iba robotníkov, inžinierov a úradníkov premiestňovaných podnikov, mládež vhodnú na vojenskú službu a stranícke kádre.

Prežili Šostakovič či Putinova matka

Svoj osud s mestom, ktoré sa niekoľkokrát premenovalo, aby sa v roku 1991 vrátilo k svojmu pôvodnému názvu Petrohrad (Sankt Peterburg), spojilo mnoho velikánov ruských dejín.

Slávny petrohradský rodák Dmitrij Šostakovič sa svojmu mestu odmenil za hrdinstvo slávnou Leningradskou symfóniou, ktorú zložil v obliehanom meste.

S pohnutou históriou mesta je spätý tiež život ruského prezidenta a ďalšieho slávneho rodáka Vladimira Putina, ktorý sa narodil sedem rokov po konci vojny. Jeden z Putinových bratov počas blokády zahynul v detskom útulku na záškrt a len s ťažkosťami blokádu prežila Putinova matka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet