Na hlavný obsah

Úprava paragrafu 363? Nie bez odbornej diskusie, hovorí členka súdnej rady

Proti zmenám je aj opozícia.

Úprava paragrafu 363? Nie bez odbornej diskusie, hovorí členka súdnej rady
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V pondelok (6. 9.) popoludní sa stretne pracovná skupina, ktorá bude riešiť zmeny paragrafu 363 Trestného poriadku. Už večer majú na koaličnú radu predložiť prvé návrhy, ako upraviť kompetencie generálneho prokurátora.

Odborná verejnosť však namieta „unáhlené a účelové zmeny“. Podľa právnikov či sudcov sa o tak dôležitej veci nemôže rozhodovať cez víkend.

Nie na úkor obvinených

Náhla zmena akéhokoľvek ustanovenia na základe nespokojnosti časti verejnosti a politikov je podľa signatárov výzvy Právnici spolu za právny štát nielen nesystémová, ale aj nespôsobilá priniesť do trestnej politiky niečo dobré.

Podľa členky súdnej rady Marcely Kosovej, jednej zo signátorov, sa o tak zásadných zmenách nemôže rozhodovať v priebehu niekoľkých dní bez odbornej diskusie. „My nemáme problém s tým, aby sa revidoval tento paragraf, ale musí to byť na základe odbornej diskusie a nie na úkor obvinených,“ poznamenala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) sa v pondelok otvorí diskusia o prípadných zmenách. Sám je proti zrušeniu paragrafu 363 a spája to s odchodom z koalície. Riešiť sa podľa neho musí najmä to, aby nedochádzalo k pochybnostiam pri vyšetrovaní.

„Pokiaľ my neodstránime prvotnú príčinu, určite nedovolím pohnúť s 363-kou na konci,“ uviedol.

Šeliga: Rozhodovať musí nezávislý súd

Pracovnú skupinu tvoria zástupcovia koaličných strán a odborníci na trestné právo. Cieľom SaS je dohoda na tom, aby generálny prokurátor nemohol dávať negatívne pokyny.

„Naším cieľom je dosiahnuť ľudí, s ktorými som tohto mimoriadneho právneho prostriedku nebolo možné zastaviť trestné stíhania alebo rušiť obvinenia,“ vysvetlil poslanec za liberálov Ondrej Dostál.

Zmena je potrebná aj podľa strany Za ľudí. „Je úplne kľúčové, aby o vine alebo nevine konkrétneho človeka rozhodoval nezávislý súd. Nie prokuratúra, nie policajti, ale súd je ten, ktorý musí povedať, či je človek vinný alebo nevinný. Prokuratúra a policajti majú zbierať dôkazy, majú vyšetrovať,“ podčiarkol podpredseda strany Juraj Šeliga.

Pellegrini hovorí o mocenskom zásahu

Podľa nezaradeného Petra Pellegriniho a šéfa strany Hlas-SD by koalícia nemala meniť nastavené pravidlá. „Ak toto spravia, že zásadným spôsobom obmedzia túto právomoc, pôjde o mocenský zásah tejto vládnej koalície ešte aj do systému spravodlivosti na Slovensku,“ vyjadril sa.

Proti zmenám je aj viac ako 50 sudcov, ktorí považujú účelové zmeny za neakceptovateľné. Ku kritikom avizovaných zmien sa postupne pridávajú aj právnické fakulty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko