Na hlavný obsah

V Nigérii ozbrojenci zabili najmenej 60 ľudí

Napadli kasáreň i dediny.

V Nigérii ozbrojenci zabili najmenej 60 ľudí
Na archívnej snímke dostrieľané auto v nigérijskom meste Maiduguri po útoku z februára. Foto: TASR/AP

V severnej Nigérii ozbrojenci pri niekoľkých útokoch od nedeľného (26. 9.) večera zabili šesť desiatok ľudí. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom v pondelok (27. 9.) informovala stanica BBC.

Gangy napadli päť miest a dedín, zapálili tiež kasáreň v Sokote na severozápade krajiny. Podľa agentúry Reuters na základni pri hranici s Nigerom o život prišlo 14 vojakov, päť policajtov a traja členovia civilnej obrany.

Armáda uviedla, že odrazila útok Islamského štátu v provincii Západná Afrika (ISWAP) a že niekoľko členov tejto organizácie prišlo o život. Dejiskom útoku bola oblasť, do ktorej úrady neodporúčajú cestovať, pretože tam hrozí násilie a únosy. Tamojšia vláda v snahe zabrániť radikálom komunikovať prerušila telefonické spojenie v celej oblasti.

Na severe Nigérie uniesli tento rok mnoho ľudí, podľa úradov gangy za rukojemníkov žiadajú vysoké výkupné. V dvoch dedinách v štáte Kaduna ozbrojení muži pozabíjali v pondelok skoro ráno 34 civilistov. Oznámila to tamojšia vláda, podľa svedkov je mŕtvych 44.

Útočníci vnikli po polnoci do dedín Madamai a Abum vyzbrojení puškami a mačetami. Vypálili niekoľko domov a prinútili ľudí utiecť. Prišli pešo a asi hodinu pôsobili bez akéhokoľvek odporu, kým odišli. Jeden zo svedkov, ktorého citoval Reuters, povedal, že medzi mŕtvymi je jeho manželka a štyri sestry.

BBC informovala aj o ďalšom incidente zo štátu Borno na severovýchode krajiny, kde na konvoj s vojakmi dopadli rakety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet