Na hlavný obsah

Verstappen na radosť domácich fanúšikov ovládol Veľkú cenu Holandska

Vrátil sa do čela celkového poradia.

Verstappen na radosť domácich fanúšikov ovládol Veľkú cenu Holandska
Max Verstappen sa stal víťazom na domácej VC Holandska. Foto: SITA/AP

Domáci pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na nedeľnej (5. 9.) Veľkej cene Holandska, 13. pretekoch seriálu F1. Vrátil sa tak na post lídra šampionátu. Na stupňoch víťazov ho doplnili Mercedesy druhého Brita Lewisa Hamiltona a tretieho Fína Valtteriho Bottasa.

Pre 23-ročného Verstappena to bolo šieste víťazstvo v sezóne, 16. v kariére a v priebežnej klasifikácii seriálu sa posunul pred Hamiltona s náskokom troch bodov.

Do pretekov neodštartoval Fín Kimi Räikkönen, ktorého vyradilo ochorenie COVID-19 a v tíme Alfa Romeo ho nahradil Poliak Robert Kubica.

Preteky F1 sa do Holandska vrátili po 36 rokoch a domáci Verstappen mal veľkú podporu divákov na tribúnach. Na štarte mal najvýhodnejšiu pozíciu, ktorú si bez problémov postrážil. Úvodné kolá nepriniesli dramatické momenty a na pozíciách nenastali zásadné zmeny.

Z elitnej dvojice zamieril do boxov ako prvý Hamilton v 21. kole a okamžite ho napodobnil Verstappen. Na 1. mieste sa ocitol Bottas. O desať kôl už bol na čele opäť Verstappen pred Hamiltonom. V 37. kole zaujal Vettel, ktorý sa roztočil v klopenej zákrute, Bottas sa mu dokázal tesne vyhnúť a obaja pokračovali v pretekoch.

Verstappen si držal náskok pred Hamiltonom, ktorý v 39. kole druhýkrát zamieril do boxov. V Red Bulle pohotovo zareagovali, Verstappena následne prezuli a Holanďan sa vďaka dostatočnému náskoku stihol vrátiť na líderskú pozíciu. Približne od 60. kola Hamilton doplácal na opotrebovanie pneumatík a to mu znemožnilo záverečný súboj s Verstappenom.

V 71. kole odjazdil najrýchlejšie kolo Bottas, Hamilton však následne na to prezul s cieľom získať bod navyše a to sa mu podarilo v poslednom kole. Na Verstappena už v závere nestačil a Holanďan získal 6. sezónne víťazstvo spôsobom štart – cieľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport