Na hlavný obsah

Vojaci vysielaní na zahraničné misie musia byť zaočkovaní proti covidu

Očkovanie podstúpilo 56 percent príslušníkov ozbrojených síl, tvrdí Naď.

Vojaci vysielaní na zahraničné misie musia byť zaočkovaní proti covidu
Na ilustračnej snímke vojenské cvičenie Ozbrojených síl SR. Foto: TASR

Všetci príslušníci Ozbrojených síl (OS SR) SR, ktorých Slovensko vysiela na zahraničné misie musia byť zaočkovaní proti koronavírusu. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v stredu (22. 9.).

Vysvetlil, že na Slovensku dlhodobo existuje povinná očkovacia schéma. „V nej je množstvo vakcinačných látok, ktoré musia mať vojaci za sebou. My sme do toho doplnili Covid-19. Už som to podpísal a je to v platnosti,“ priblížil s tým, že sa tak stalo v pondelok (20. 9.)

Minister povedal, že obdržal niekoľko žiadostí, či už z NATO, alebo ministrov obrany krajín, v ktorých slovenskí vojaci pôsobia, aby sa pred ich vyslaním dali zaočkovať. „A my to budeme rešpektovať,“ zdôraznil Naď.

Taktiež upozornil, že povinnosť očkovania sa týka aj niekoľko tisíc vojakov, ktorí sú v pohotovosti na rýchle nasadenie.

Naď uviedol, že s koaličnými partnermi sa rozprával o možnosti celoplošnej povinnosti očkovania v ozbrojených silách. „Musela by tu byť politická dohoda, aby sa robilo povinné očkovanie,“ dodal s tým, že urobí všetko preto, aby sa zaočkovanosť v OS SR zvýšila.

Spresnil, že aktuálne je zaočkovaných približne 56 percent vojakov a uviedol, že v susednej Českej republike je ich niekde na úrovni 85 percent.

„Požiadal som kolegov na vláde, aby podporili takéto kroky, ktoré budú smerovať k tomu, aby čo najviac vojakov, ale aj všeobecných štátnych zamestnancov bolo zaočkovaných,“ uzavrel Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko