Na hlavný obsah

Vyšetrovatelia kauzy Očistec skončili v rukách policajnej inšpekcie

Minister vnútra to považuje za snahu o zastrašenie vyšetrovateľov.

Vyšetrovatelia kauzy Očistec  skončili v rukách policajnej inšpekcie
Ilustračná snímka - policajt NAKA v uniforme. Foto: Polícia SR, Facebook

Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) zadržal v pondelok (13. 9.) niekoľko vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí pracujú na mediálne známych kauzách v tíme Očistec.

Podozriví sú z manipulovania svedkov. Krajská prokuratúra v Bratislave na otázky zatiaľ nereagovala. Zásah sledoval Oto Váhovský.

Zadržaní by podľa Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko mali byť piati vyšetrovatelia – Ján Čurilla, Ľubomír Daňko, Štefan Mašin, Pavol Ďurka a Adriana Sivoková. Spája ich pôsobenie v tíme Očistec, ktorý odhaľoval korupciu bývalých policajných špičiek a ich prepojenie na Norberta Bödöra. Policajná inšpekcia sa niektorými z nich zaoberala už niekoľko mesiacov pre podozrenia z manipulovania svedeckých výpovedí.

V súvislosti s osobou Jána Čurillu NAKA v minulosti riešila napríklad aj jeho údajnú likvidáciu. Aj pre tento skutok skončil vo väzbe bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, o čom na súde vypovedali aj obvinení z mafiánskej skupiny takáčovci. Vo februári tohto roka však polícia zastavila trestné stíhanie s tým, že skutok sa nestal. Makó iba nedávno tvrdil, že s Čurillom, ktorý ho vlani na jeseň zadržal, sú priatelia.

Čurilla je tiež známy nelichotivou pracovnou bilanciou – v priebehu dvoch rokov zomreli až piati obvinení, ktorých vyšetroval – pričom takmer všetci boli obvinení v kauzách spojených s takáčovcami.

Mikulec to považuje za ďalšiu účelovú akciu

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) považuje ranný zásah policajnej inšpekcie za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov najzávažnejších káuz. Ako napísal vo facebookovom statuse – jeho vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí rastie každým dňom. Neprekvapuje ho, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta Petra Kovaříka.

„Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny.“

Vyšetrovateľov z kauzy Očistec sa pred mesiacom zastal aj dosluhujúci policajný prezident Kovařík, ktorý povedal, že ide o bezprecedentné vyšetrovania.

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic pred časom naznačil, že ide o tím, ktorý sa vo vyšetrovaniach dostal blízko aj k vysokopostaveným politikom.

Pokus o zastrašovanie?

Vyšetrovatelia z kauzy Očistec ešte v závere mája vyjadrili znepokojenie nad útokmi, ktoré sa voči nim vedú. Uviedli, že ich vnímajú ako pokus o zastrašovanie i snahu o diskreditáciu, s úmyslom zmariť riadne a nestranné vyšetrovanie rozsiahlej obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Upozornili, že pri vyšetrovaní postupujú striktne podľa zákona.

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 osôb. Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar či exriaditeľ NAKA Peter Hraško. Voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa už vedie súdny proces.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko