Na hlavný obsah

Armáda obliehala dom sudánskeho premiéra, zadržala viacero politikov

Podľa tamojšej organizácie môže ísť o pokus o prevrat.

Armáda obliehala dom sudánskeho premiéra, zadržala viacero politikov
Na snímke premiér Sudánu Abdalláh Hamduk. Foto: ČTK/AP

Neznáme armádne sily v Sudáne uvrhli premiéra Abdalláha Hamdúka do domáceho väzenia po tom, ako v pondelok (25. 10.) obliehali jeho dom, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na sudánsku televíziu.

Agentúra upozornila, že informáciu zatiaľ nepotvrdili ďalšie zdroje. Vojaci podľa televízie zadržali tiež viacerých politických predstaviteľov vrátane štyroch ministrov. Agentúra AFP uviedla, že ulice hlavného mesta Chartúmu zablokovali demonštranti.

Medzi zadržanými je tiež člen sudánskej suverénnej rady – najvyššieho orgánu v krajine, ktorý je zložený zo zástupcov armády a lídrov občianskej spoločnosti. Zatkli rovnako premiérovho mediálneho poradcu, uvádza Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Sudánske profesijné združenie, organizácia zastrešujúca viacero odborových zväzov, vyzvalo občanov, aby vyšli do ulíc a protestovali tak proti možnému armádnemu prevratu.

Tá istá organizácia, ktorá je zároveň hlavným prodemokratickým hnutím v krajine, tiež podľa agentúry AP informovala, že po celom Sudáne dochádza k výpadkom mobilného signálu a internetu.

V septembri sudánske úrady oznámili, že zmarili pokus o prevrat, ktorý naplánovali stúpenci zvrhnutého prezidenta Umara Bašíra. Toho zosadila armáda pri masových protivládnych demonštráciách v roku 2019.

Odvtedy krajinu riadi prechodná vláda, ktorá je zložená z vojakov a civilistov a čelí veľkým ekonomickým a bezpečnostným problémom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet