Na hlavný obsah

Bizarný problém Španiela. Márne sa snaží dokázať, že žije

Evidujú ho ako zosnulého.

Mladý Španiel Isaac Rodríguez už dlhé mesiace obchádza rôzne inštitúcie vo svojej krajine, ktorým sa zatiaľ márne snaží dokázať, že je nažive. V elektronickej evidencii obyvateľov, daňového úradu aj polície totiž figuruje ako zosnulý. Informoval o tom cez víkend server eldiario.

Administratívna odysea pre teraz dvadsaťjedenročného muža z Valencie sa začala v roku 2019, keď jeho otec dostal výzvu z daňového úradu, aby si tam prišiel pre 100 eur. Mal to byť preplatok na dani jeho „zosnulého syna“ a otec mal priniesť dokument z dedičského konania.

„Môj otec išiel na daňový úrad, odkiaľ ho poslali na register obyvateľov, kde dostal dokument dokazujúci, že som nažive,“ povedal Isaac serveru eldiario.es.

„Avšak keď sa otec vrátil na daňový úrad, povedali mu, že tento certifikát je k ničomu, pretože v centrálnom registri obyvateľov ma vedú ako zosnulého,“ Dodal Isaac. Z úradu ho poslali na políciu, ktorá mu povedala, že s tým nemôže nič robiť.

Rodríguez bol vtedy pre svoju kauzu niekoľkokrát na registri obyvateľov, dvakrát na polícii a trikrát na daňovom úrade a nikto mu nedokázal pomôcť jeho situáciu vyriešiť.

„Už neviem, čo mám robiť. Hovoria mi, že je to administratívna alebo elektronická chyba, ale nikto mi neporadí, čo s tým,“ uviedol mladý Španiel.

Podarilo sa mu síce získať dočasný doklad za už neplatný občiansky preukaz, ale iba s platnosťou na pol roka. V databáze ministerstva sociálnych vecí, ktorá spravuje elektronickú identitu, ale stále figuruje ako mŕtvy.

Isaac Rodríguez zatiaľ nemá problém s vyplácaním mzdy, pretože dohodu so zamestnávateľom uzavrel ešte cez svoje domnelé úmrtie. Od roku 2019 ale nemôže vykonávať žiadne administratívne úkony, napísal server eldiario.es. Nápravu tak môže zrejme zabezpečiť len súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet