Na hlavný obsah

Český prezident Zeman zablahoželal víťazom volieb a prijal Babiša

České voľby vyhrala koalícia Spolu.

Český prezident Zeman zablahoželal víťazom volieb a prijal Babiša
Prezident ČR Miloš Zeman. Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Český prezident Miloš Zeman prijal v nedeľu (10. 10.) na zámku v Lánoch predsedu hnutia ANO a úradujúceho premiéra Andreja Babiša. Krátko po jeho príchode Zeman prostredníctvom svojho hovorcu zablahoželal víťazom volieb a všetkým zvoleným poslancom, informuje spravodajský server ČT24.

Babiš po zhruba pol hodine z Lánov odišiel vedľajším vchodom a čakajúcich novinárov ignoroval. Krátko po Babišovej návšteve zo zámku odišla sanitka v sprievode vládnych limuzín, informuje server Novinky.cz. Prezidenta podľa informácií ČT preváža sanitka do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe na plánovanú hospitalizáciu.

Vo voľbách získala najviac hlasov koalícia Spolu, Babišovo hnutie ANO má však vďaka volebnému systému o jedného poslanca viac. Spolu má však s koalíciou Piráti/STAN väčšinu v snemovni. Oba bloky už spoločne vyzvali prezidenta, aby vyjednávaním o zostavení vlády poveril lídra Spolu Petra Fialu.

„Blahoželám víťazom volieb a všetkým poslancom, ktorí boli zvolení, bez ohľadu na ich príslušnosť k politickým stranám a zoskupeniam. Prajem im mnoho úspechov v ich ďalšej práci,“ odkázal deň po voľbách prezident Zeman.

Jeho hovorca Jiří Ovčáček zverejnil vyhlásenie krátko po tom, čo na zámok v Lánoch prišiel Andrej Babiš, ktorý však avizoval, že vopred dohodnutá schôdzka s prezidentom sa nemá týkať výsledku volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet