Na hlavný obsah

Europarlament žiada opatrenia na zastavenie rastu cien energií

Zhodli sa, že riešenie je na pleciach vlád.

Europarlament žiada opatrenia na zastavenie rastu cien energií
Na ilustračnej snímke vlajky členských krajín EÚ pred budovou Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

V Európskej únii žije viac ako 30 000 000 ľudí v energetickej chudobe. Aj preto sa rastúce ceny energií stali novou sociálnou prioritou celého spoločenstva.

Vlastné návrhy, ako zmierniť negatívne dôsledky aktuálneho vývoja, má Európska komisia aj Európsky parlament. Podľa europoslancov však musia najväčšiu aktivitu vykázať jednotlivé členské štáty. Tému sledoval redaktor RTVS Viliam Hauzer.

V záujme rýchlosti a efektívnosti je riešenie na pleciach vlád. Takto počas rozpravy reagovali viacerí europoslanci. „V rámci jednotlivých inštitúcií je veľmi ťažké reagovať rýchlym spôsobom. Čaká nás zima. My musíme reagovať rýchlym spôsobom.

Je to úlohou vlády, aby čo najrýchlejšie prijala opatrenia, ktoré ochránia tú najzraniteľnejšiu časť našich obyvateľov,“ povedala Monika Beňová z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Príklad ponúkol Peter Pollák z frakcie ľudovcov. „Česká republika ide napríklad smerom energetických šekov pre tie najchudobnejšie rodiny,“ vysvetlil. O šekoch zo systému EÚ na obchodovanie s emisiami hovorí aj Európska komisia.

Martin Hojsík z frakcie Obnovme Európu to obhajuje. „Peniaze za emisie skleníkových plynov by nemali ísť len na podporu takpovediac ozelenenia firiem a ozelenenia domácností, ale časť z nich by mala ísť aj naspäť ľuďom v podobe platieb – šek, ktorý by občania SR dostali.“

Ivan Štefanec z Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa ale varuje pred nejednotným postupom. „Predsa nemôžeme všetko nechať len na štáty, ktoré oproti gigantom, najmä z východnej časti sveta, sa snažia hrať svoju úlohu tak, že rozdeľujú jednotlivé členské krajiny. My dokážeme byť silnejší, keď budeme opäť spolupracovať.“

Pri spoločnom nákupe energií však Robert Hajšel z Výboru pre priemysel, výskum a energetiku vidí problém. „Pokiaľ čo štáty ako Nemecko alebo aj Slovensko majú dlhodobé kontrakty na nákup plynu, a preto to aj Slovensko do veľkej miery ochraňuje pred veľkými skokmi v cenách, tak iné štáty prešli na krátkodobé zmluvy.“

Práve o zjednotenie energetickej stratégie sa Únia snaží už dlhodobo, zatiaľ neúspešne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika