Na hlavný obsah

Herec Alec Baldwin pri nakrúcaní filmu nešťastnou náhodou zastrelil kameramanku

Nejde o prvú tragédiu so zbraňou na filmovom pľace.

Herec Alec Baldwin pri nakrúcaní filmu nešťastnou náhodou zastrelil kameramanku
Na snímke americký herec Alex Baldwin. Foto: TASR/AP

Americký herec Alec Baldwin pri nakrúcaní westernu Rust zrejme nešťastnou náhodou zastrelil hlavnú kameramanku a postrelil režiséra filmu Joela Souzu. S odvolaním sa na políciu o tom v piatok (22. 10.) informoval server Variety. Podľa vyšetrovateľov strieľal zo zbrane, ktorá slúžila ako rekvizita.

Nezávislý western Rust sa nakrúcal v známej lokácii Bonanza Creek Ranch blízko Santa Fe v Novom Mexiku. Na tiesňovú linku sa produkcia obrátila vo štvrtok (21. 10.) popoludní miestneho času (v noci na piatok SELČ) a nahlásila osobu zranenú pri streľbe počas nakrúcania.

Postrelená bola 42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová, ktorú z odľahlej lokácie vrtuľníkom previezli do nemocnice v zhruba 70 kilometrov vzdialenom meste Albuquerque. Tam svojim zraneniam podľahla.

Zraneného 48-ročného režiséra previezla ambulancia do nemocnice do Santa Fe. Podľa agentúry Reuters nebolo jasné, ako vážne sú jeho zranenia. Herečka Frances Fisherová, ktorá vo filme tiež hrá, neskôr na twitteri napísala, že Souzu z nemocnice už prepustili.

Úrad šerifa v Santa Fe uviedol, že v súvislosti s incidentom nikoho nezatkli a neboli vznesené žiadne obvinenia. Detektívi začali vyšetrovanie a vypočúvajú svedkov. „Vyšetrovanie stále aktívne pokračuje,“ uviedol hovorca šerifa Juan Rios. Podľa neho sa teraz vyšetrovanie sústreďuje na to, akým typom munície sa strieľalo.

„Podľa vyšetrovateľov sa zdá, že pri nakrúcaní jednej scény bola použitá zbraň, z ktorej sa strieľalo, ako rekvizita,“ povedal Rios. Polícia vo svojom vyjadrení nepoužila slovo „nehoda“ a hodnotenie incidentu odložila na neskorší čas, upozornil server Variety.

„Všetci herci a celý štáb sú dnešnou tragédiou úplne zničení, rodine Halyny a jej blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Natáčanie filmu sme zastavili na neurčito,“ uviedla produkcia.

Agentúra AP napísala s odvolaním sa na denník Santa Fe New Mexican, že novinári videli 63-ročného Baldwina pred úradom šerifa v slzách. Udalosť nijako nekomentoval.

Jeho hovorca ale predtým magazínu People oznámil, že „na pľace v Novom Mexiku sa stala nehoda“ a že išlo o „zlyhanie rekvizitnej strelnej zbrane so slepými nábojmi“. Agentúra AP poznamenala, že zbraň so slepými nábojmi nemá takú prieraznosť, aby dokázala zabiť človeka na dlhšiu vzdialenosť.

Združenie kameramanov International Cinematographers Guild (ICG) potvrdilo, že Hutchinsová utrpela smrteľné zranenia. „Podrobnosti sú v tejto chvíli nejasné, snažíme sa zistiť viac a podporujeme plné vyšetrenie tohto tragického incidentu,“ uviedlo vedenie ICG vo vyhlásení.

Rust je westernová snímka z pera režiséra Souzu, na ktorej sa ako koproducent podieľa aj Baldwin. Herec známy z filmov Na ostrie noža, Podnikavé dievča či Beetlejuice vo westerne obsadil úlohu zločinca Harlanda Rusta, ktorý uteká na pomoc svojmu 13-ročnému vnukovi odsúdenému na smrť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet