Na hlavný obsah

Ide o zodpovedný rozpočet, tvrdia Heger a Matovič po jeho schválení

Vláda ho odobrila vo štvrtok.

Ide o zodpovedný rozpočet, tvrdia Heger a Matovič po jeho schválení
Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič a premiér Eduard Heger (obaja OĽANO). Foto: TASR

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) si myslí, že vládou schválený štátny rozpočet pre rok 2022 je „zodpovedný“ a je to „rozpočet rozvoja a stability“. Išlo pritom o konsenzuálne schválenie vládou. Skonštatoval to vo štvrtok (14. 10.).

„Je to odkaz všetkým jazykom, ktoré sa tu snažia vytvárať dojem, že veci nefungujú,“ podotkol s tým, že schvaľovať rozpočet v čase pandémie je náročné. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) je podľa neho v tomto „precízny“.

Podľa Matoviča je rozpočet zodpovedný v tom, že deficit by sa mal znížiť z 9,9 % na takmer polovicu (4,94 %). Dodal, že zodpovedný je aj voči jednotlivým rezortom a ako príklad uviedol, že ministerstvo zdravotníctva dostane o 411 miliónov eur viac, rezort školstva o 459 miliónov eur navyše a 171 miliónov naviac poputuje do sociálnej oblasti.

„Z pohľadu výdavkov dávajú ostatné krajiny V4 5,1 % HDP do zdravotníctva, my 6,1 % HDP. Nestačí však dať len viac, je dôležité byť efektívny a každé euro z verejných zdrojov trikrát obrátiť vo vlastných rukách,“ podotkol minister.

Podľa štátneho tajomníka rezortu financií Marcela Klimeka je rozpočet „zodpovedný, starostlivý a prorastový“. Špecifikoval, že zodpovedne nakladá s peniazmi daňových poplatníkov, tvorí vysokú rezervu pre sociálnu a zdravotnícku oblasť a samosprávy budú mať na investície k dispozícii o šesť miliárd eur naviac oproti predošlému obdobiu.

„Potrebujeme východisko z pandemickej krízy a rast, aby sa krajina nakopla do budúcich rokov,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika