Na hlavný obsah

Izrael obmedzil platnosť covid pasov na pol roka od druhej dávky vakcíny

Tri dávky dostalo už asi 31 % obyvateľov krajiny.

Izrael obmedzil platnosť covid pasov na pol roka od druhej dávky vakcíny
Na ilustračnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett (vľavo) robí sprievod svojej matke Mirne Bennettovej, ktorá dostáva tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

V Izraeli sa od nedele (3. 10.) skracuje lehota, po ktorú platia takzvané zelené pasy, ktoré znamenajú vstupenku k spoločenskému životu. Po novom sa s nimi ľudia dostanú napríklad do reštaurácií a barov alebo na športové a kultúrne podujatia len šesť mesiacov po druhej dávke očkovania proti covidu.

Na jeho predĺženie je potrebné prísť na tretiu dávku vakcíny. Agentúra DPA k tomu napísala, že úrady k tomuto kroku pristúpili pre vysoké počty infikovaných.

Ľudia, ktorí mali pozitívny test na koronavirus, majú na zelený pas nárok pol roka, potom sa musia dať zaočkovať. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva sa nové pravidlá môžu týkať viac ako milióna ľudí.

V Izraeli musia všetci ľudia starší ako tri roky preukazovať, že sú zaočkovaní, že COVID-19 prekonali, alebo že majú negatívny test. Zelené pasy im umožňujú vstup do gastroprevádzok, posilňovní a bazénov, hotelov alebo knižníc.

Potrebné sú tiež pri návšteve univerzít, turistických atrakcií, múzeí a výstav alebo pri konferenciách. Deti do 12 rokov sa môžu testovať zadarmo, pre starších už testy nie sú zadarmo.

Dve dávky vakcíny dostalo asi 61 % obyvateľov Izraela, tri približne 37 %. Medzi druhou a treťou dávkou musí byť aspoň päťmesačný odstup.

Izrael koncom júla ako prvá krajina sveta začal s podávaním tretej dávky očkovacej látky. Vychádzal pritom z údajov ministerstva zdravotníctva, podľa ktorých účinnosť očkovania v krajine od začiatku júna výrazne klesla.

Na začiatku septembra zaznamenal Izrael, ktorý má asi 9,4 milióna obyvateľov, počas jediného dňa vyše 11 330 nových prípadov nákazy, najviac od začiatku pandémie. Odvtedy počty novoinfikovaných pomaly klesajú. V ťažkom stave je teraz asi 600 ľudí, drvivá väčšina z nich nie je zaočkovaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet