Na hlavný obsah

Izrael porazil delta variant vďaka tretej dávke vakcíny, tvrdí virologička

Posilňujúcu injekciu dostali tri milióny ľudí.

Izrael porazil delta variant vďaka tretej dávke vakcíny, tvrdí virologička
Izraelčania čakajúci v rade na očkovanie. Foto: TASR/AP

Izraelu sa podarilo poraziť variant koronavírusu delta a možno očakávať, že sa epidemická situácia v krajine upokojí aspoň na pol roka. Podľa denníka The Times of Israel to uviedla popredná izraelská virologička Rivka Abulafiaová-Lapidová.

Pokles v počtoch nových prípadov infekcie pritom pripísala tomu, že tretiu posilňujúcu dávku vakcíny proti covidu dostali už milióny Izraelčanov.

Virologička v stredu (13. 10.) denníku povedala, že štvrtá vlna covidovej epidémie v Izraeli končí. Variant delta podľa nej nevyvolá ďalšiu vlnu a masívne rozšírenie nového variantu považuje za nepravdepodobné. To je podľa vedkyne dôsledkom nasadenia tretej dávky vakcíny naprieč vekovými skupinami.

Abulafiaová-Lapidová poznamenala, že vzhľadom na to, ako pracuje imunitný systém, možno po tretej dávke očakávať dlhodobejšiu ochranu ako po dvoch dávkach.

„Môj odhad je taký, že keď budeme mať tri dávky vakcíny, budeme chránení až rok,“ uviedla Abulafiaová-Lapidová, ktorá pôsobí v jeruzalemskej nemocnici Hadasa a vyučuje na Hebrejskej univerzite. „Asi rok by mala byť v tele dobrá pamäť, ktorá v mnohých prípadoch môže bojovať s koronavírusovou infekciou,“ dodala.

Jej odhad toho, ako dlho budú posilňujúce dávky chrániť širšiu verejnosť vrátane tých, ktorí tretiu dávku nedostali, je konzervatívnejší. Očakáva, že udrží existujúce varianty na uzde a zabráni rozšíreniu ďalších variantov počas šiestich až ôsmich mesiacov. „Mali by sme očakávať nové varianty, ale nie teraz, pretože populácia je dobre zaočkovaná,“ povedala.

Virologička, ktorá sa okrem vírusov venuje profesionálne tiež výskumom imunity, svoj odhad opiera o účinnosť vakcín proti iným ochoreniam. „Prvá dávka dáva imunitnému systému ‚prvú lekciu‘, dáva mu pamäť, ktorá mu umožní bojovať so špecifickým vírusom. Druhá dávka je ‚pripomienka‘ a u tretej sa účinnosť ešte zvyšuje,“ poznamenala.

Ako príklad uviedla vakcíny proti ľudskému papilomavírusu, hepatitíde B či rotavírusovým infekciám s tým, že tretia dávka týchto vakcín poskytuje dlhodobú ochranu.

Nákaza na ústupe

Pokles v počte novoinfikovaných v uplynulých týždňoch odbremenil izraelské nemocnice, keďže sa prudko znížil aj počet ľudí s vážnym priebehom covidu. Len za posledné dva týždne sa počet novoinfikovaných vo viac ako deväťmiliónovej krajine znížil skoro o polovicu.

Kým pred dvoma týždňami pribudlo 60 infikovaných, v nedeľu (10. 10.) už len 32. Pred mesiacom bol sedemdňový priemer úmrtí na covid 25, teraz je to 13. Aktívnych prípadov nákazy je v Izraeli 25 127, čo je menej ako tretina oproti polovici septembra.

Zástupkyňa riaditeľa epidemiologického oddelenia v telavivskej Ichilovej nemocnici Jael Paranová zdieľa optimizmus svojej kolegyne. „Myslím, že vidíme koniec štvrtého nárastu a je to výsledkom toho, že posilňujúcu dávku dostali tri milióny ľudí,“ povedala. „Domnievam sa, že tento pokles bude pokračovať,“ dodala.

Poznamenala zároveň, že účinok tretej dávky sa začal prejavovať postupne. „Videli sme pokrok vždy, keď sa očkovanie treťou dávkou otvorilo ďalšej vekovej skupine,“ povedala. „Asi dva alebo tri týždne po tom klesol počet infikovaných, následne klesli hospitalizácie,“ dodala.

Virologička Abulafiaová-Lapidová očakáva, že boj s koronavírusom bude naďalej súčasťou života a že sa pravidelné posilňujúce dávky každých šesť až 12 mesiacov stanú rutinnou záležitosťou. „Bude to ako pri chrípke, každý rok budeme mať vakcíny proti určitým kmeňom, ktoré budeme očakávať,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet