Na hlavný obsah

Kremeľ reagoval na vyhostenie členov ruskej misie pri NATO

Obvinenia podľa Rusov podkopávajú snahu o normalizáciu vzťahov.

Kremeľ reagoval na vyhostenie členov ruskej misie pri NATO
Na snímke hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie Severoatlantickej aliancie vypovedať osem členov ruskej misie pri NATO a obvinenia z „nepriateľských aktivít“ podkopávajú vyhliadky na normalizáciu vzťahov a obnovenie dialógu, vyhlásil vo štvrtok (7. 10.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Agentúra Reuters v stredu (6. 10.) informovala o tom, že aliancia odobrala akreditáciu ôsmim členom ruskej misie pri NATO.

Reuters sa pritom odvolal na predstaviteľa tejto organizácie, podľa ktorého spomínaní Rusi pracovali ako tajní dôstojníci ruskej spravodajskej služby.

Aliancia tiež zmenšila veľkosť moskovského tímu, ktorý môže v bruselskom sídle NATO pracovať. Podľa agentúry TASS sa má počet pracovníkov znížiť o polovicu z 20 na desať. V tomto počte pritom už je započítaných aj osem diplomatov s odobratou akreditáciou.

Z Moskvy ešte v ten istý deň zaznelo, že Rusko na krok NATO odpovie. Šéf zahraničného výboru Štátnej dumy Leonid Sluckij zároveň obvinenia odmietol ako neopodstatnené.

„Je tu zjavný rozpor vo vyhláseniach predstaviteľov NATO o želaní normalizovať vzťahy s našou krajinou a skutočnými činmi. Tieto kroky nám samozrejme nedovoľujú robiť si ilúzie o možnosti normalizácie vzťahov a obnovenia dialógu s NATO. Skôr sú tieto vyhliadky prakticky úplne podkopané,“ povedal vo štvrtok Peskov novinárom.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že ide o ďalšie zhoršenie vzťahov medzi Západom a Ruskom, ktoré sú už tak na najhoršej úrovni od konca studenej vojny.

Vzťahy sa prudko ochladli po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014. V roku 2018 potom aliancia znížila maximálny počet členov ruskej misie pri NATO z 30 na 20 v reakcii na prípad otravy bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v anglickom Salisbury.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet