Na hlavný obsah

Krízový štáb sa bude zaoberať útokmi na zdravotníkov

Konkrétne návrhy na riešenie situácie nie sú zatiaľ známe.

Krízový štáb sa bude zaoberať útokmi na zdravotníkov
Na snímke minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) počas zasadnutia krízového štábu. Foto: TASR

Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) bude v stredu (6. 10.) riešiť antivaxerské kampane, útoky na mobilné očkovacie tímy a vyhrážky epidemiológom. Bude sa zaoberať rôznymi návrhmi, ako situáciu riešiť a ochrániť ich. Pred rokovaním to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„Útokov na zdravotnícky personál je príliš veľa a myslím, že by sme k tomu mali zaujať jasnejší postoj,“ skonštatoval Lengvarský. Konkrétne návrhy na vyriešenie nepovedal, chce ich komunikovať s ministerstvom vnútra.

Polícia posilní opatrenia na ochranu zdravotníkov

Na ochranu zdravotníkov prijali opatrenia už v minulosti. Podľa dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana sa tieto opatrenia budú posilňovať. „Máme presný zoznam toho, kde sú mobilné centrá zriadené a budeme zvyšovať hliadky v týchto oblastiach, aby sme vedeli adekvátne zasiahnuť v prípade potreby,“ podotkol Hamran.

Polícia rieši každý prípad útokov na epidemiológov, snaží sa vyvracať aj hoaxy. „Ak je tam nejaká zodpovednosť, napríklad trestnoprávna, tak v tom prípade pokračujú orgány činné v trestnom konaní,“ tvrdí Hamran.

Zvýšiť ochranu ľudí, ktorí pomáhajú s očkovaním a starajú sa o protipandemické opatrenia, vníma za nevyhnutné aj zástupca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Lukáš Baňacký.

Poukazuje pritom na to, že už v predchádzajúcich vlnách pandémie sa stávali podobné prípady. „Ak je niekto v službe, v ktorej sa svojím spôsobom obetuje, prečo by mal byť terčom ľudí, ktorí si takýmto zvráteným spôsobom budujú popularitu? Je preto na štáte a samosprávach, aby spojili svoje sily a kapacity a zabezpečili primeranú ochranu,“ povedal.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus nemá informáciu o tom, že by mal ÚKŠ rokovať o zmene režimu na hraniciach. Verí, že im situácia dovolí ponechať maximálnu mieru slobody najmä pre zaočkovaných ľudí.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko