Na hlavný obsah

Kvóty na slovenskú hudbu v rádiách môžu byť minulosťou. Umelci to kritizujú

Od začiatku boli kontroverzným opatrením.

Súkromné rozhlasové stanice by v budúcnosti už nemuseli hrať štátom určený podiel slovenskej hudby. Úpravu kvót obsahuje návrh novely mediálneho zákona ministerstva kultúry.

Povinnosť hrať najmenej 35 % domácej hudobnej tvorby by mal mať iba verejnoprávny vysielateľ – teda Slovensky rozhlas. Autori, hudobníci aj interpreti navrhovanú úpravu kritizujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovensko už päť rokov zvyšuje podiel domácej hudby v rádiách pomocou povinných kvót. Doteraz museli komerčné rádiá hrať jednu štvrtinu celkového času iba slovenskú hudbu. A to by sa malo zmeniť.

,,My nemáme žiadny percentuálny podiel, ktorý ako keby príkazom dávame komerčným televíziám alebo tlači, tak si myslíme, že to nastavenie by aj pre rádiá malo byť rovnaké,“ hovorí ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

,,My sme platení len z reklamy, to znamená, že my bojujeme o svoj podiel na trhu. Akonáhle nám štát prikazuje čokoľvek, vrátane slovenských kvót, poškodzuje nás to,“ uviedol generálny riaditeľ Fun Rádia Rastislav Dutka.

Navrhovanú zmenu kritizujú slovenskí autori a hudobníci. Kvóty boli od začiatku kontroverzným opatrením a riešil ich aj Ústavný súd, ktorý nakoniec rozhodol, že sú v súlade s ústavou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko