Na hlavný obsah

Nemocnice sa plnia, lekári sú vyčerpaní: Opatrenia umožňujú zachovanie zdravotnej starostlivosti

Pacientov prosia o ich rešpektovanie.

Nemocnice sa plnia, lekári sú vyčerpaní: Opatrenia umožňujú zachovanie zdravotnej starostlivosti
Zdravotníci na covidovom oddelení. Foto: RTVS

Nemocnice na Slovensku sa rýchlo plnia a zdravotníci sú vyčerpaní. Na štvrtkovej (7. 10.) tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii na to upozornili členovia konzília odborníkov. Zdôraznili, že opatrenia v nemocniciach či ambulanciách lekárov nemajú za účel sťažovať pacientom prístup k zdravotnej starostlivosti. Naopak, ich účelom je, aby napriek silnejúcej tretej vlne zostala zachovaná.

„Nerobíme ich pre seba, ale najmä pre tých pacientov. Aby sa nestalo, že sa v ambulancii stretne chorý pacient, ktorý by mal byť v izolácii, napríklad s dieťaťom, ktoré je po onkologickej liečbe a podobne,“ uviedla hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pediatriu Elena Prokopová.

Za uplynulý týždeň prijali do nemocníc priemerne 80 osôb s ochorením COVID-19. Aj výjazdy záchranárov k pozitívnym pacientom zaznamenali opäť nárast. Najviac v Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji.

Nemocnice v Žilinskom kraji dosahujú podľa slov riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva Mateja Mišíkq 30-percentnú obsadenosť v porovnaní s maximom z predošlej vlny. Na Kysuciach, v Starej Ľubovni či Bardejove sú nemocnice na polovici maxima z minulej vlny.

Prokopová upozorňuje, že zdravotníci sú po takmer dvoch rokoch boji s pandémiou „extrémne vyčerpaní nielen fyzicky, ale najmä psychicky.“

„Keď si pozrieme na vekové zloženie zdravotníkov, tak vidíme, že veľmi veľké percento je v ohrozenej skupine.“ Napriek tomu niektorí čelia čoraz častejším útokom zo strany pacientov, ktorí odmietajú opatrenia dodržiavať. „Ak nám vypadnú, tak naozaj nebude mať zdravotnú starostlivosť kto poskytovať.“

Komunitné šírenie

Mišík ďalej upozornil, že v 38 okresoch je vysoká úroveň komunitného šírenia nového koronavírusu. V piatich okresoch dosiahla pozitivita PCR testov úroveň vyššiu ako 25 percent.

Štvrtinu pozitívnych počas minulého týždňa tvorili osoby mladšie ako 18 rokov. Najvyššia sedemdňová incidencia PCR testov bola v okrese Stará Ľubovňa. „Došlo tam oproti minulému týždňu k nárastu, výrazný nárast bol aj v Stropkove,“ uviedol.

Dôvodom zhoršujúcej sa epidemickej situácie sú podľa Mišíka svadby a oslavy, na ktoré cestujú ľudia naprieč Slovenskom v kombinácii s nízkou zaočkovanosťou dotknutých oblastí.

Situácia sa, naopak, zlepšuje v okrese Skalica. Ten by mohol byť nabudúce presunutý z bordovej do červenej fázy covidového automatu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko