Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za chémiu majú dvaja vedci za výskum tvorby molekúl

Známy je ako asymetrická organokatalýza.

Nobelovu cenu za chémiu tento rok získali spoločne Nemec Benjamin List a Američan David MacMillan za vývoj nového spôsobu vytvárania molekúl – známeho ako asymetrická organokatalýza. Oznámil to v stredu (6. 10.) v Štokholme generálny tajomník Kráľovskej švédskej akadémie vied Goran Hansson.

Aj tento rok sa tak potvrdila prevažujúca prax udeľovať prestížne vedecké ocenenie hneď niekoľkým osobnostiam, ktoré sa venujú výskumu určitej témy. Práca oboch ocenených vedcov mala podľa akadémie veľký vplyv na výskum v oblasti farmácie a urobila chémiu „zelenšou“, zdôvodnil rozhodnutie Nobelov výbor.

List, ktorý pôsobí v Inštitúte Maxa Plancka, a škótsky rodák MacMillan z americkej Princetonskej univerzity podľa výboru nezávisle od seba vyvinuli nový spôsob katalýzy. „Už to významne prospelo ľudstvu,“ konštatovala členka Nobelovho výboru Pernilla Wittungová-Stafshedeová.

Vlani dostali ocenenie biochemičky Emmanuelle Charpentierová a Jennifer Doudnaová za vývoj takzvaných molekulárnych nožníc, s pomocou ktorých môžu vedci s vysokou presnosťou zmeniť genetickú informáciu živočíchov, rastlín a mikroorganizmov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet