Na hlavný obsah

Obce, lesníci i poľovníci sa obávajú reformy lesov v národných parkoch

Rezort životného prostredia ich upokojuje.

Zástancovia reformy lesov v národných parkoch nenachádzajú pochopenie u tých, ktorí sú proti. Obce sa boja vyľudňovania, lesníci, že prídu o prácu, a poľovníci o možnosť poľovať. Hoci príklady zo zahraničia svedčia o inom. Štáb RTVS zisťoval, či sú obavy ľudí oprávnené.

Mnohé horské a podhorské obce sa boja, že rezort životného prostredia obmedzí hospodárske aktivity na chránených územiach, ktoré získa pod svoju správu.

,,V rámci podnikateľských činnosti, respektíve v rámci hospodárskeho využívania lesa, pasienkov na pasenie, poľnohospodárskej výroby a podobne, sa môže stať, že tieto územia sa jednoducho vyľudnia,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Stanislav Tréger.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa rezortu životného prostredia to, naopak, prinesie rozvoj chránených území, a to vďaka takzvanému mäkkému turizmu, ktorý v súčasnosti ťažba dreva likviduje.

,,Jednoducho turista, ktorý v súčasnosti príde do slovenského národného parku a ani ho nepustia do nejakej doliny, lebo tam prebieha ťažba, alebo príde k lesnému chodníku, ktorý je rozjazdený traktorom, sa otočí na päte a už viackrát do toho regiónu nepríde. Naopak prinášame investície do regiónu a prinášame nový, modernejší spôsob využívania národných parkov,“ povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko