Na hlavný obsah

Pacienti volajú po vzniku postcovidových centier, spísali petíciu

Postcovidový syndróm trápi ľudí aj mesiace po vyliečení.

Slabosť, únava, bolesti tela či depresie. Takzvaný postcovidový syndróm môže trvať aj mesiace po vyliečení. Pacienti, ako aj lekári volajú po vzniku špeciálnych ambulantných centier. Na jednom mieste by tak ľudia našli všetkých odborníkov. Za ich zriadenie spísali petíciu.

Hlavný organizátor petície László Bindics mal ťažký priebeh koronavírusu. Desať dní ho trápili vysoké horúčky, napokon skončil v nemocnici. Po prekonaní infekcie mal dlhodobé ťažkosti. Hovorí, že v systéme zdravotnej starostlivosti blúdil.

„Nikto mi nepovedal, kam mám ísť, lebo som mal zápal pľúc. Musel som ísť aj k lekárovi, aj ku kardiológovi,“ povedal Bindics.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Postcovidový syndróm trápi tisíce ľudí. Pacienti behajú medzi obvodnými lekármi a špecialistami. Aby sa tomu vyhli, spísali petíciu. Chcú, aby v nemocniciach vznikli ambulantné centrá postcovidovej starostlivosti. Na jednom mieste by našli pneumológa, fyzioterapeuta, ale aj neurológa či psychiatra.

„Nikto nemá expertízu, komplexný pohľad o zdravotnom stave pacienta, takže preto by bolo potrebné to mať, aby to mali pod palcom tí istí ľudia, ktorí sa starajú o týchto pacientov, a tým pádom získavajú skúsenosti, že ako ich liečiť, kam ich posielať,“ uviedol člen petičného výboru Zsolt Gál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko