Na hlavný obsah

Počet prípadov koronavírusu v Lotyšsku naďalej stúpa, infikoval sa aj prezident

V krajine je plne zaočkovaných vyše 48 % ľudí.

Počet prípadov koronavírusu v Lotyšsku naďalej stúpa, infikoval sa aj prezident
Na ilustračnej snímke protest proti povinnému očkovaniu proti covidu v lotyšskej Rige. Foto: TASR/AP

V Lotyšsku pribudlo 2 408 nových prípadov nákazy koronavírusom a zomrelo 21 pacientov, oznámil vo štvrtok (14. 10.) server Delfi s odvolaním sa na vládne centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. O deň skôr úrady hlásili 2 236 nových prípadov. Agentúra TASS poznamenala, že ide o rekordný prírastok prípadov už druhý deň za sebou.

V pobaltskej krajine, ktorá má asi 1,9 milióna obyvateľov, sa od začiatku pandémie infikovalo 178 298 ľudí, z ktorých 2 857 nákaze podľahlo.

V poslednom čase počty infikovaných stúpajú. V stredu (13. 10.) test potvrdil, že sa infikoval aj prezident krajiny Egils Levits. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu sa vláda minulý týždeň rozhodla vyhlásiť od pondelka (11. 10.) núdzový stav. Platiť má tri mesiace.

Žiaci a študenti sa majú ďalej učiť v školách. Ale do nákupných stredísk môžu ísť len zaočkovaní zákazníci alebo tí klienti, ktorí covid prekonali. Nezaočkovaní môžu chodiť len do obchodov so základnými potrebami.

Vládne rozhodnutie okrem iného počíta s povinným očkovaním všetkých zamestnancov štátnych úradov a samospráv. Doteraz sa táto požiadavka vzťahovala na zdravotníkov, pedagógov a sociálnych pracovníkov.

Podľa Our World in Data je v krajine plne zaočkovaných vyše 48 percent obyvateľov. Aspoň prvú dávku vakcíny má už zhruba 52 percent ľudí. Podľa agentúry DPA sa vláda snaží tento podiel zvýšiť len s miernym úspechom.

Lotyšská polícia vo štvrtok (14. 10.) tiež oznámila, že pre podvod s očkovaním zatkla štyroch ľudí vrátane lekára, ktorí v zdravotníckom zariadení v Rige ponúkali falošné očkovacie preukazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet