Na hlavný obsah

Podnikateľom v gastre dochádza trpezlivosť. Hrozí, že nebudú dodržiavať nariadenia?

Žiadajú okamžitú pomoc.

Podnikatelia v gastro sektore strácajú trpezlivosť. Hovoria, že ak vláda okamžite nepríde s konkrétnou pomocou, nebudú dodržiavať nariadenia a prestanú hosťom kontrolovať covidové pasy a potvrdenia. Reagujú tak na neúnosnú situáciu, keď štát zavádza obmedzenia bez toho, aby kompenzoval straty podnikateľov. Rezort financií poskytuje len vyhýbavé vyjadrenia.

Podnikatelia v gastro sektore nechápu, prečo pre nich vláda vopred nepripravila opatrenia pomoci v tretej vlne. Prevádzkam v čiernych okresoch by nateraz nepomohlo ani to, ak by mohli otvoriť pre zaočkovaných – je ich príliš málo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bohužiaľ, vláda opakuje tie isté chyby. Štátna pomoc zatiaľ nie je. A odpoveď na zníženie sadzby DPH takisto zatiaľ nemáme,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

„Uvedomujeme si, že tento sektor nie je na tom dobre, hovoria o tom aj čísla, ale podľa môjho názoru si nemyslím, že zníženie sadzby je tá najlepšia pomoc,“ reaguje Ľuboš Jančík, štátny tajomník Ministerstva financií SR.

Tretia vlna bude čoskoro kulminovať. Napriek tomu, rezort financií stále nemá jasno v tom, ako bude vyzerať pomoc pre majiteľov reštaurácií, kaviarní a pubov a či vôbec nejaká bude.

„Ak to takto bude pokračovať, tak aj tých pár ľudí, čo ešte sa snaží dodržiavať predpisy proste poľaví. Sú unavení, možno nebudú dodržiavať niektoré opatrenia, jednoducho vykašlú sa na predpisy alebo požiadavky,“ skonštatoval Harbuľák.

„Snažia sa ešte v tejto situácii z nás robiť policajtov, ktorí majú kontrolovať, vyžadovať. My naozaj nie sme v stave, aby sme tieto veci mohli zabezpečovať. Našou úlohou je poskytovať služby, robiť obraty , platiť príslušné dane a odvody do štátnej kasy,“ dodal generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko