Na hlavný obsah

Podozrivé finančné prevody politikov. V kauze Pandora Papers figurujú aj Tony Blair či Babiš

Spomínajú sa aj Slováci.

Podozrivé finančné prevody politikov. V kauze Pandora Papers figurujú aj Tony Blair či Babiš
Premiér ČR Andrej Babiš. Foto: ČTK

O podozrivých finančných transakciách stoviek politikov a ďalších osobností z viac ako 90 krajín v rámci projektu Pandora Papers informovalo v nedeľu (3. 10.) Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ).

Spomínajú sa napríklad jordánsky kráľ Abdalláh II., prezidenti Ukrajiny, Kene a Ekvádoru či bývalý britský premiér Tony Blair. Získané dokumenty opisujú aj aktivity 130 miliardárov z Ruska, USA alebo Turecka a mnoho veľvyslancov, starostov, ministrov, poradcov či generálov.

Podľa českého serveru investigace.cz, ktorý sa na projekte zúčastnil, sa kauzy týkajú tiež 300 Čechov a tiež premiéra tejto krajiny Andreja Babiša.

ICIJ získalo viac ako 11,9 miliónov finančných záznamov a 2,94 terabajtov utajených informácií od 14 offshorových spoločností. Na projekte sa podieľalo vyše 600 novinárov zo 117 krajín sveta a na 150 médií. Dokumenty sa zmieňujú aj o viac ako 40 Slovákoch a offshorových firmách s väzbou na Slovensko.

V porovnaní s podobnými projektmi z minulosti, ako boli Panamské dokumenty (Panama Papers), Paradise Papers či databáza Offshore Leaks (Úniky v daňových rajoch), ide o najväčší objem uniknutých dát.

Majetok v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch v hodnote 100 miliónov dolárov podľa zverejnených dokumentov tajne nazbieral jordánsky kráľ, zatiaľ čo niekdajší premiér Blair spoločne s manželkou ušetril vyše 312 000 libier na dani z nákupu nehnuteľnosti pri kúpe svojej londýnskej kancelárie, uviedol server BBC.

Dokumenty sa týkajú aj azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho rodiny, ktorí sú podľa ICIJ zapletení do nákupov britských nehnuteľností v hodnote viac ako 400 miliónov libier. Ruského prezidenta Vladimira Putina zase spájajú s tajným majetkom v Monaku.

Český premiér Andrej Babiš si podľa záznamov poslal cez svoje offshorové firmy takmer 400 miliónov korún, za ktoré potom kúpil nehnuteľnosti na francúzskej Riviére. Predseda vlády ČR obvinenia odmietol a pre ČTK uviedol, že ide o pokus o očiernenie jeho osoby a o ovplyvnenie nadchádzajúcich parlamentných volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika