Na hlavný obsah

Polícia vedela o možnej radikalizácii 37-ročného útočníka s lukom

Útok nesie známky teroristického činu.

Polícia vedela o možnej radikalizácii 37-ročného útočníka s lukom
Policajti vyšetrujú na mieste útoku v nórskom meste Kongsberg.

Dánsky občan, ktorý je podozrivý zo stredajšej (13. 10.) vraždy piatich ľudí v nórskom meste Kongsberg, podľa polície konvertoval k islamu. Polícia ho poznala a vedela o jeho možnej radikalizácii, povedal vo štvrtok (14. 10.) regionálny policajný šéf Ole Bredrup Saeverud.

„Už skôr boli obavy z jeho možnej radikalizácie. Tieto obavy sú z roku 2020 aj z predchádzajúcej doby. Tento rok sme o ňom hlásenia nemali,“ vyhlásil Saeverud. „Medzi obeťami sú štyri ženy a jeden muž vo veku od 50 do 70 rokov,“ dodal.

Tridsaťsedemročný podozrivý, ktorý má dánsku matku a nórskeho otca a v Kongsbergu dlhodobo žije, útočil lukom a šípmi aj ďalšími zbraňami. V stredu večer ho zadržali a predbežne obvinili, informoval nórsky denník Verdens Gang.

Polícia neskôr povedala, že útok nesie známky teroristického činu preveruje, či nešlo o teroristický čin. Podozrivý podľa nej konal sám.  „Útok v tejto fáze vyzerá ako teroristický čin. Aké boli jeho motívy, objasní v detailnejšej podobe vyšetrovanie,“ uviedla nórska tajná služba.

„Zadržaný bol v noci na štvrtok vypočutý a priznal sa k určitým faktom súvisiacim s prípadom,“ vyhlásila prokurátorka Ann Irén Svaneová Mathiassenová. „Uvidíme, či oficiálne prizná vinu,“ dodala Mathiassenová. Podľa nórskej televízie TV2 sa muž liečil s bližšie nespresnenými zdravotnými problémami.

Útočník v stredu večer zabil v meste Kongsberg, ktoré sa nachádza neďaleko metropoly Osla, päť ľudí a ďalších dvoch zranil. Obaja zranení sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, nie sú ale v ohrození života, píšu nórske médiá.

Prvé hlásenie o mužovi s lukom a šípmi, ktorý strieľa po ľuďoch, prišlo o 18.13 h. Útok sa začal v supermarkete Coop Extra, čo potvrdila hovorkyňa reťazca. Niekoľko ľudí bolo zabitých priamo v obchode. Jedným zo zranených v obchode je policajt, ktorý bol v tej chvíli mimo služby.

Útočník sa následne pohyboval po meste, ľudia pred ním utekali a polícia sa s ním stretla o 18.47 h. Predchádzali tomu veľké policajné manévre. Podľa nórskych médií bolo v meste nasadených veľa policajtov a nad centrom krúžil vrtuľník. Povolaní boli aj pyrotechnici. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali, niektoré štvrte polícia uzatvorila.

Vedenie nórskej polície v reakcii na útok začalo urýchlene všetkým strážcom zákona vydávať zbrane, pretože väčšina policajtov slúži v tejto severskej krajine neozbrojená, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet