Na hlavný obsah

Poľskí poslanci schválili vybudovanie múru na hranici s Bieloruskom

Poľsko si tiež predvolalo bieloruského chargé d'affaires.

Poľskí poslanci schválili vybudovanie múru na hranici s Bieloruskom
Na ilustračnej snímke migranti na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Foto: TASR/AP

Poslanci poľského Sejmu, dolnej komory parlamentu, dali vo štvrtok (14. 10.) zelenú stavbe múru na hranici s Bieloruskom, odkiaľ sa v posledných mesiacoch pokúsilo na územie Európskej únie dostať niekoľko tisíc migrantov.

Vytvorenie bariéry bude stáť asi 1,62 miliárd zlotých (355 miliónov eur). V Sejme má tesnú väčšinu vládny tábor okolo národne-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť, zatiaľ čo Senát, kam zákon týkajúci sa stavby múru poputuje teraz, ovláda opozícia. Jeho osud v hornej komore parlamentu nie je jasný, podotýka agentúra Reuters.

Poľsko začalo v auguste na hranici s Bieloruskom stavať plot z ostnatého drôtu, múr vybavený monitorovacím systémom a zariadením na detekciu pohybu má zvýšiť bezpečnosť v tejto oblasti.

V podobnej situácii ako Poľsko sú aj Litva a Lotyšsko. Ich hranice sa snažia z Bieloruska prekročiť ľudia z Blízkeho východu alebo z Afganistanu, ktorí prichádzajú do Minska na turistické víza.

Podľa Varšavy aj Európskej únie ide o formu hybridnej vojny, ktorou sa režim autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka snaží pomstiť „dvadsaťsedmičke“ za sankcie, ktoré naň uvalila.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí si tiež vo štvrtok predvolalo bieloruského chargé d’affaires Aľaxandra Česnovského pre zhoršujúcu sa situáciu na poľsko-bieloruských hraniciach, informovala agentúra PAP.

Na poľsko-bieloruskom pohraničí už niekoľko migrantov zomrelo, keď ich bieloruskí či poľskí pohraničníci vytláčali do druhej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet