Na hlavný obsah

Predstaviteľka francúzskej krajnej pravice Le Penová sa stretla s premiérom Orbánom

Obaja odmietajú migrantov či kritizujú LGBT komunitu.

Predstaviteľka francúzskej krajnej pravice Le Penová sa stretla s premiérom Orbánom
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) a predsedníčka francúzskeho krajne pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v Budapešti stretol s predsedníčkou francúzskeho krajne pravicového Národného združenia Marine Le Penovou. Zhodli sa v podpore protiimigračnej politiky, kritike LGBT komunít i potrebe upevnenia suverenity národných štátov v rámci Európskej únie. Téme sa venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Ako informoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, Le Penová nie je prvá predstaviteľka extrémnej pravice, ktorá navštevuje Budapešť. Dokonca aj z Francúzska ju predbehol jej najväčší rival v boji o francúzske prezidentské kreslo na tej istej krajnej pravici Éric Zemmour.

Hostiteľ Orbán odpovedal aj na otázku, koho z nich by si vybral, keby bol francúzsky volič. „Pre Maďarsko je cťou, keď môže prijať z Francúzska návštevu, ktorá prezentuje vážny politický vplyv. Marine Le Penová, okrem toho, povzbudzuje a podporuje maďarský národ, čo je pre Maďarov mimoriadna historická hodnota,“ povedal premiér s tým, že túto podporu cítilo Maďarsko najmä vtedy, keď ho napríklad v Európskom parlamente neraz ukrižovali.

K záležitostiam EÚ zase uviedol, že Maďarsko nesúhlasí so žiadnym európskym superštátom. Kvitovala to aj Le Penová, keď odmietla centralizáciu moci v Bruseli.

Obaja vyjadrili presvedčenie, že v európskej politike sa začína nová doba, do ktorej nemožno pripustiť masovú a nelegálnu migráciu. Rovnako sa zhodli na tom, že v združovaní európskych pravicových a nacionalistických síl treba pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet