Na hlavný obsah

Prevádzky pri kontrole covidových pasov neporušujú zákon

Nejde totiž o zdravotnú dokumentáciu.

Prevádzky pri kontrole covidových pasov neporušujú zákon
Na snímke mobilná aplikácia GreenPass. Foto: TASR

Digitálny covidový preukaz EÚ známy aj ako GreenPass nie je zdravotnou dokumentáciou. Uviedla to v piatok (22. 10.) hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová v súvislosti s tým, že toto tvrdenie je častý argument ľudí, ktorí nechcú ukázať tento preukaz napríklad pri návšteve reštaurácií.

Podotkla, že v tomto prípade platí zákonom stanovená výnimka zo zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. „V takejto situácii sa preto výsledky antigénových testov a PCR testov nestávajú súčasťou zdravotnej dokumentácie osoby,“ podotkla Eliášová.

Dodala, že preukazy obsahujú iba obmedzený súbor nevyhnutných informácií a pri overovaní sa kontroluje len platnosť a pravosť preukazu overením toho, kto preukaz vydal a podpísal.

„Deväťmiestny kód je automaticky vygenerovaný a pridelený občanovi systémom, z čoho tiež vyplýva, že nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie,“ doplnila hovorkyňa.

Zdôraznila, že prevádzky pri svojej povinnosti kontrolovania covidových preukazov neporušujú zákon a návštevníci majú povinnosť preukázať sa dokladom o očkovaní, prekonaní ochorenia či o výsledku testov na covid, ktoré nie sú zdravotnou dokumentáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko