Na hlavný obsah

Prezidentka: Ľudia by mali diskutovať o tom, čo robiť na ochranu demokracie

Hovorila aj o rastúcom vplyve sociálnych médií.

Prezidentka: Ľudia by mali diskutovať o tom, čo robiť na ochranu demokracie
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas príhovoru v nemeckom Aachene. Foto: prezident.sk

Našou úlohou je prinavrátiť Európe jej rovnováhu, vyhlásila v piatok (1. 10.) v nemeckom Aachene prezidentka SR Zuzana Čaputová. Hlava štátu vystúpila s príhovorom o súčasných výzvach, ktorým čelí Európa, na slávnostnej večeri, ktorá sa konala v predvečer odovzdávania Ceny Karola Veľkého.

„Po tých, ktorí obnovili a zjednotili Európu, musí byť naša generácia európskych lídrov generáciou strážcov a ochrancov. Pretože výziev, ktorým dnes čelíme, je veľa,“ podotkla.

Liberálna demokracia

Európa podľa nej potrebuje rovnováhu medzi právami a záväzkami. Takú rovnováhu, v ktorej môžu mať ľudia rôzne názory, ale kde všetkých spájajú hodnoty slobody, solidarity a liberálnej demokracie.

Prezidentka je presvedčená, že každá krajina, ktorá vstúpila do Európskej únie aj každá, ktorá sa o vstup usiluje, musí byť a zostať liberálnou demokraciou.

„Znamená to, že právny štát, deľba moci a nezávislosť súdnictva, sloboda médií alebo ochrana menšín sú posvätné. Ak tieto základné kamene, na ktorých je postavené naše spoločenstvo, čelia útoku, musíme konať na ich obranu, aby sme obnovili rovnováhu.“

Tvrdí, že ľudia by nemali tráviť príliš veľa času diskusiami o tom, ako sa dnes podkopáva demokracia, ale namiesto toho diskutovať o tom, čo robiť na jej obranu, pretože demokracia, ktorá sa prestane brániť, prestane podľa nej existovať.

Dobrý sluha, zlý pán

Za veľkú výzvu označila roztrieštenosť spoločností, komunít a dokonca aj rodín. Dôvodom je podľa nej rastúci vplyv sociálnych médií. Podľa prezidentky si „nemôžeme dovoliť ticho stáť a prizerať sa, ako sa z dobrého sluhu stáva zlý pán“.

„Vieme, čomu čelíme. Názorovým bublinám, kriku, ktorý má prednosť pred podloženými faktami a burcovaniu hnevu a nenávisti. Ak chceme chrániť rovnováhu Európy, musíme brať riziká sociálnych médií rovnako vážne ako všetky ich výhody,“ poznamenala s tým, že pandémia ukázala, že dezinformácie môžu zabíjať. Dodala, že zločin je zločin bez ohľadu na to, či je digitálny alebo fyzický a škody sú rovnako reálne.

Prezidentka sa v sobotu (2. 10.) zúčastní na slávnostnom odovzdávaní Ceny Karola Veľkého v korunovačnej sále mestskej radnice. V Aachene sa pri tejto príležitosti stretne s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, podpredsedníčkou Európskej komisie Věrou Jourovou aj s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom

Iohannis, ktorému Čaputová zaslala v piatok sústrastný telegram v súvislosti s požiarom v nemocnici v rumunskom prístavnom meste Konstanca, ktorý si vyžiadal obete na životoch, je tohtoročným laureátom ocenenia. Cenu udeľuje mesto Aachen od roku 1950 za zásluhy v oblasti európskej jednoty, súdržnosti a porozumenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko